keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Pikaruokaa

Hiihtolomaviikon kokkailuksi sattui pikaruokaa-niminen menu. Tilannetta ja tyyliä kuvataan kirjassa seuraavasti: Tämän työpäivän jälkeisen illallisen ruokalistan voi koota mielihalujen ja kaapin sisällön mukaan. Se sisältää helpon salaatin, risoton ja joko uuniomenat tai paahdetun kaurajogurtin. Ruoat ovat nopeita valmistaa, joten ateria sopii hyvin kiireiseen arkipäivään. Istukaa pyöreän pöydän ympärille, nosta ruoka keskelle ja käykää syömään. Tarjoa risotto suoraan pannusta.

Uppomuna-anjovissalaatti ja perinteinen risotto valmistettiin jo ennen lomaa, paahtokaurajogurtti ja punaiset marjat nautittiin vasta reissusta palattua. Uppomunan keittäminen oli minulle uutta, mutta muuten menussa ei ollut ihmeellisyyksiä. Olen pitkään halunnut ostaa öljyyn säilöttyjä anjovisfileitä (koska ne ovat niin siistejä), mutten ole keksinyt niille mitään järkevää käyttötarkoitusta. Korvasin risoton sahramin kurkumalla, koska kaupassa oli myytävänä kalliimpaa ja halvempaa sahramia ja se halvempi oli loppu. Sain siis loistavan tekosyyn välttää sahramia. Koska olin jo muutellut yhtä kohtaa reseptistä, yritin olla täsmällisempi muiden ainesten kanssa. Ostin siis pullollisen vermuttia kuvitellen, että sitä voisi käyttää aperitiivina. Phyi! Vermuttia olisi löytynyt myös poikaystäväni baarikaapista (myöhemmin ymmärretty juttu), mutta onhan se hienoa, että on ihan oma pullo.

Työsuunnitelman mukaan samana päivänä tehdään paahtokaurajogurtti, peitetään ja jäähdytetään. Juuri ennen tarjoilua tehdään salaattikastike, keitetään munat ja kootaan salaatti sekä valmistetaan risotto. Toisena jälkiruokavaihtoehtona oli uuniomenoita kermatoffeekastikkeella, niiden valmistusta aloiteltiin jo edellisenä päivänä.

Alkuruoka oli kitkerää salaattisekoitusta lukuunottamatta oikein hyvää. Kastikkeeseen olisi riittänyt kaksi tai kolme anjovisfileetä. Pääruokaa tein vain puolikkaan annoksen. Se oli oikein hyvää, mielestäni täydellistä. Viime tiistaina MasterChefissä sanottiin, että risotossa pitää olla hapokkuutta. Tässä risotossa sitä ei ollut ja aloin miettiä, olenko koskaan syönyt "hapokasta" risottoa. Hmm. Jälkiruoka olisi kaivannut vielä jotain. Kaurahiutaleet olisi ehkä voinut paahtaa paistinpannulla fariinisokerin kanssa. Käyttämäni ruokokidesokeri ei sulanut lainkaan uunissa, vaikka melkein poltin kaurahiutaleet.

Uppomuna-anjovissalaatti

200 g salaatinlehtisekoitusta pestynä ja kuivattuna (rucola, punasalaatti, porkkana, batavia)
1 rkl kapriksia huuhdottuna ja valutettuna
4 öljyyn säilöttyä anjovisfileetä valutettuna ja hienoksi pilkottuna (en pilkkonut, koska käytin sauvasekoitinta)
1 tl englantilaista sinappijauhetta
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
4 kananmunaa
merisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria
nippu ruohosipulia silputtuna, tarjoiluun (jätin väliin)

Pane salaatinlehdet suureen kulhoon ja lisää kaprikset. Laita anjovikset pieneen kulhoon, lisää sinappijauhe, etikka ja öljy. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.

Täytä suuri, matala kasari vedellä ja kuumenna hiljalleen kiehuvaksi (mahdollisimman nopeasti tietysti). Riko munat erilliseen kuppiin. Luo veteen pyörre sekoittamalla sitä yhteen suuntaan. Liu'uta kaikki munat varovasti veteen ja lopeta sekoittaminen. (Olen viimeaikoina törmännyt pariin ohjeeseen, jossa uppomunia varten tehdään kierre. En usko sen olevan paras tapa, mutta siitä lisää myöhemmin.) Peitä kasari kannella, poista liedeltä ja anna seistä 6 minuuttia saadaksesi pehmeitä uppomunia (9 minuuttia, niin keltuainen ei enää valu).

Laita tällä välin ruohosipulia syrjään ja lisää loput salaattiin. Sirottele päälle suolaa ja pippuria. Ota vähän kastiketta erilleen tarjoilua varten ja kaada loput salaatin päälle. Sekoita hyvin ja annostele lautasille. Ota kananmunat pois vedestä reikäkauhalla ja kuivaa kauhan alta talouspaperilla. Laita yksi muna jokaisen salaatin päälle. Lusikoi päälle hieman kastiketta, koristele ruohosipulilla ja tarjoile.

Perinteinen risotto (puolikas annos riitti kolmeen reiluun annokseen)

1 l kana- tai kasvislientä (kanalientä)
75 g voita
1 rkl oliiviöljyä
4 salottisipulia hienoksi pilkottuna (jättikokoisia puolet vähemmän)
400 g risottoriisiä
1/2 tl sahramia
1 1/2 dl kuivaa vermuttia
125 g tuoreena raastettua (hih! Kaikkihan ne on raastettu tuoreena, ehkä kannattais sanoa vastaraastettua) parmesaanijuustoa sekä vähän tarjoilua varten.
merisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria

Kuumenna liemi kasarissa kiehuvaksi ja siirrä syrjään. Pane 50g voita toiseen, suureen kasariin, lisää öljy ja kuumenna, kunnes voi on sulanut. Lisää salottisipuli ja hauduta 5 minuuttia, kunnes ne pehmenevät, älä ruskista.

Lisää riisi ja sekoita hyvin. Lisää sahrami ja kuumaa lihalientä niin, että se juuri ja juuri peittää riisin. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen. Lisää samalla lientä vähän kerrallaan - anna liemen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät lientä uudelleen.

Kun kaikki liemi on lisätty ja se on melkein imeytynyt, n. 12-15 minuutin kuluttua, lisää vermutti, parmesaani ja loput voista. Lisää suolaa ja pippuria ja anna kiehua hiljalleen, kunnes riisi pehmenee ja kastike on paksua ja kermaista. Ripottele päälle parmesaania ja tarjoile.

Paahtokaurajogurtti ja punaiset marjat

50 g kaurahiutaleita
20 g ruskeaa kidesokeria
300 g marjasekoitusta (vadelmia)
2 dl maustamatonta jogurttia (turkkilaista)
4 rkl juoksevaa hunajaa
leivinpaperilla vuorattu uunipelti

Kaada kaurahiutaleet ja sokeri kulhoon ja sekoita. Ripottele seos tasaisesti pellille ja pane esikuumennetun grillivastuksen alle uuniin. Paahda kunnes hiutaleet ovat kullanruskeat ja karamellisoituneet, ota uunista ja anna jäähtyä.

Pane puolet marjoista kulhoon ja murskaa ne lusikan selkäpuolella. Lisää jogurtti ja paahdetut hiutaleet ja sekoita kevyesti, kunnes seos marmoroituu. Lusikoi laseihin ja lisää loput marjat ja hunaja. Jäähdytä tarjoilua varten. (Kuumensin ulkomaiset vadelmat mikrossa, jolloin osa soseutui ja kokosin jälkiruoan kerroksittain.)

Ei kommentteja: