lauantai 22. elokuuta 2009

lasillinen munia

Perinteisesti sokerikakku on tehty ohjeella lasillinen kananmunia, sokeria ja vehnäjauhoja. Jauhojen joukkoon on sekoitettu kohoamisen varmistamiseksi teelusikallinen leivinjauhetta ja terveysintoilijat ovat vähentäneet sokerin määrää hiukan. Itse olen siirtynyt käyttämään ohjetta 4 kananmunaa, samanverran sokeria ja vehnäjauhoja. Mikä tässä on erona? Ei yleensä mikään, mutta koetapa neuvoa kokemattomalle leipurille lasillinen munia!

Peruskeittokirjoissahan kääretorttu ja täytekakkupohja tehdään kutakuinkin samalla ohjeella, mutta kirjoihin munat on merkitty kappaleittain ja muut ainekset vetomittoina. Esimerkiksi Keittiön kautta -kirjassa kääretorttuun laitetaan:
4 kpl munia
1 1/2 dl sokeria
1 3/4 dl vehnäjauhoja
(1 tl) leivinjauhetta
Kananmunan tilavuudeksi lasketaan 1/2 dl, joten ohje noudattaa terveysintoilijan lasi kaikkea -ohjetta. Mikäs siinä, mutta en silti opettaisi kenellekään tätä ohjetta. Tähän on kaksi syytä. Ensimmäiseksi, lasillinen kaikkea -ohje on helppo muistaa ja helppo muuntaa erikokoiseksi. Jos sinulla on isompi vuoka, laitat enemmän kananmunia ja samanverran muita aineita. Toiseksi, kananmunat eivät ole tasakokoisia. Keittokirjan ohjeen mukaan tehtynä taikinan rakenteesta tulee hyvin erilainen riippuen siitä käyttääkö S- vai XL-kokoisia kananmunia. Lasillinen -ohjeella taikinan määrä vaihtelee hieman, mutta sen rakenne on aina sama.

Vanhan lasillinen kaikkea -ohjeen paremmuus paljastuu täytekakkupohjan teossa. Kun olet löytänyt sopivan kokoisen lasin, jonka täyteen laittamalla taikinaa tulee juuri sopiva määrä omaan kakkuvuokaasi, jatko on helppoa. Kananmunia ei tarvitse enää laskea, sillä rikot niitä lasiin, kunnes se on täynnä -näin taikinaa on aina samanverran kananmunien koosta riippumatta. Esimerkiksi äitipuoleni käyttämään lasiin mahtuu 4-6 kananmunaa ja taikinasta tulee juuri sopiva vanhaan alumiiniseen kakkuvuokaan.

Vaikka lasillinen kaikkea -ohje onkin ehkä parempi, on helpompaa neuvoa käyttämään tietty määrä munia ja laittamaan saman verran jauhoja ja sokeria. Näin ei tarvitse arvuutella kananmunien määrää tai tai lasin kokoa. Isompia määriä tehdessäni olen miettinyt munien määrän valmiiksi ja mitannut rikottujen munien tilavuuden. Esimerkiksi vanhalle työpaikalleni kääretortut syntyivät ohjeella litra kaikkea. S- kokoisia kananmunia tähän määrään meni noin 15.

Tänään töissä neuvoin lasillinen -ohjetta työkaverilleni. Kananmunien määrästä puhuimme, että viisi voisi olla hyvä isolle pellille. Uutta ohjetta kokeillessaan melko kokematon leipuri hoki "lasillinen munia" niin keskittyneesti, ettei viidettä kananmunaa rikkoessaan huomannut lasin jo täyttyneen. Näin saimme kananmunat pöydälle ja oikeasti todella täyden lasillisen munia.

Ei kommentteja: