lauantai 22. syyskuuta 2012

Yksinkertainen arkicurry

Viikon 4/2011 keittokirjan ohjella valmistettiin ruokaa kuukausia myöhemmin, sillä keittokirja oli lainassa juuri sopivaan aikaan. Samalla myöhäisellä linjalla on hyvä jatkaa ohjeen jakamisenkin suhteen... Ohje antaa arkicurrylle neljä vaihtoehtoa: kana, lammas, kala tai kasvis. Lähi-Siwan valikoimista löytyi edullisesti naudan jauhelihaa, joten päätin kokeilla sitä. Tämä pyhäinhäväistys maistui oikein hyvältä reilummalla chiliannostuksella.

Yksinkertaisen curryn valmistus

Seuraavassa on yksinkertaisen arkicurryn valmistusohje. Tuoreen inkiväärin ja valkosipulin sijasta voi käyttää 1 tl joko itse tehtyä tai ostettua valmista inkivääri- tai valkosipulipyreetä.

Curry kahdelle:


Kanacurry:
450 g kananpoikaa tai
2 broilerin rintafileetä tai
4 broilerin reisipalaa tai
6 broilerin koipea

Lammascurry:
300 g lampaanrintaa, -lapaa tai -selkää

Kalacurry:
3 turska- tai lohifileetä (n. 225 g)

Kasviscurry:
225 g kuutioituja kasviksia

Currykastike:
4 rkl ruokaöljyä
1 iso, silputtu sipuli
2 silputtua valkosipulin kynttä (laitoin valmista murskaa 1 tl)
0,5 x 0,5 cm pala tuoretta, silputtua inkivääriä (laitoin valmista murskaa 0,5 tl)
0,75 tl jauhettua korianteria
hyppysellinen jauhettua kurkumaa
0,25 tl jauhettua roomankuminaa
0,25 tl jauhettua garam masalaa
1 tl jauhettua paprikaa
2 kuutioitua tomaattia
suolaa
silputtuja korianterinlehtiä (hups, miten ne taas unohtuivatkaan...)
(Lisäsin 1 tuoreen chilin, sitä kaupan perusmallia, pitkää punaista)

1. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa tai pannussa. Lisää sipulit ja paista keskilämmöllä noin 20-25 minuuttia tai kunnes ne ovat ruskistuneet. Lisää valkosipuli ja inkivääri ja paista 1 minuutti. Lisää jauhettu korianteri ja hämmennä 1 minuutin ajan. Lisää sitten kurkuma, kumina (ärsyttävää epätarkkuutta suomentajalta), garam masala ja paprika ja paista 30 sekuntia. Lisää 2,5 dl vettä ja keitä 10 minuuttia. Lisää tomaatit, sekoita ja hauduta vielä 5 minuuttia.

2. Currykastike on nyt valmista. Lisää suolaa maun mukaan. Lisää broileri, lammas, kala tai kasvikset. Lisää broileria varten 4 dl vettä, lammasta varten 6,5 dl vettä, kalaa varten 2,5 dl tai kalaa (!) varten 5 dl vettä. Hauduta kypsäksi. Ripottele pinnalle korianterinlehtiä juuri ennen tarjoilua.

Tarjoa lisäkkeenä riisiä, pitaleipää tai leipäviipaleita.

Minä keitin lisäksi riisiä. Ruoasta tuli oikein hyvää, joskin aika mietoa. Mausteita olisi saanut olla reilusti enemmän.

Ei kommentteja: