lauantai 22. syyskuuta 2012

Hillasorbetti

Toukokuussa 2011 oli kiirettä ja ruokia kokkailtiin vasta kesällä. Silloin tuntui, että olen aika myöhässä, mutta onneksi asiat asettuivat pian oikeisiin mittasuhteisiin ja raportointi noin 70 viikkoa myöhemmin nolottaa vain kevyesti. Tätä herkkua ei kuitenkaan kannata ottaa kevyesti, sillä se kuuluu niihin erinomaisuuksiin, jotka katosivat ennen valokuvausta (ja vähän ennen jäätymistäkin...).

Satunnaiselta aukeamalta valitsin marjasorbetin perusohjeen, johon käytin hilloja pakastimesta. En juurikaan syö hilloja, koska niiden pienet kivet häiritsevät, mutta paseerattuna hillat ovat erinomaista sorbettiainesta.

Marjasorbetti (perusohje) 4 annosta

250 g (0,5 l) tuoreita tai pakastettuja marjoja, esim. mansikoita, puolukoita, viinimarjoja, mustikoita jne. (hilloja)
1 dl sokeria
3 dl 20-asteista sokerilientä ks. s. 16
1 sitruunan mehu
1 munanvalkuainen
Koristeeksi: tuoreita tai pakastemarjoja, kauniita lehtiä, lehikäisiä, pikkuleipiä ym. leivonnaisia (hilloja)

20-asteinen sokeriliemi
20-asteinen sokeriliemi sopii marja- ja hedelmähillokkeisiin, sorbetteihin ym.
1 litra vettä
600 g sokeria (n. 7 dl)

Sekoita vesi ja sokeri kattilassa. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna kiehua hyvällä lämmöllä noin 5 minuuttia sekoittamatta. Kuori pinnalle kertynyt vaahto tai siivilöi liemi ja anna sen jäähtyä. Sokeriliemi säilyy hyvin viileässä, esim. jääkaapissa.

1. Huuhdo marjat tarvittaessa, perkaa ne ja puolita suurimmat. Säästä muutamia kokonaisia marjoja koristeeksi. Lado marjat ja sokeri kerroksittain kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä 3-4 minuuttia. Anna marjojen jäähtyä, lisää sokeriliemi ja mausta seos tilkalla sitruunamehua sopivan kirpeäksi.
2. Jauha marjat tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa tai puserra ne siivilän läpi (sauvasekoitin + siivilän läpi). Jäädytä seos pakastimessa tai jäätelökoneessa. Sekoittele sorbettia silloin tällöin pakastumisen aikna. Sekoita kevyesti vaahdotetut valkuaiset puoliksi jäätyneeseen sorbettiin.
3. Muotoile sorbetista palloja jäätelökauhalla tai ruokalusikalla ja pane pallot annosmaljoihin tai jälkiruokalautasille yhdessä tuoreiden hedelmien tai marjojen kanssa.

Tämä syötiin lusikalla kulhosta. Ilman jäätelökonetta pakastusvaihe oli tuskallisen pitkä, mitä helpotti hieman jokaisella sekoituskerralla saadut maistiaiset. Valmistus viivästyi päivällä, sillä en huomannut sokeriliemen valmistuksen ja jäähtymisen vaatimaa aikaa etukäteen.

2 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Tätä on siskoseni pakko kokeilla, NAM ;)

Arbuusi kirjoitti...

Ehdottomasti kannattaa, on erinomaisen hyvää - nythän on hyvä syy tyhjentää pakastin ylivuotisista hilloista!