sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

sormivoileipiä

Tämän viikon ruoka vaatisi ympärilleen muutakin tarjottavaa, mutta minä tyydyin juomaan teetä. Viikon 26 kirja kertoo High Teastä ja sormivoileivistä seuraavaa:

Finger Sandwiches

Nimellä tarkoitetaan pitkulaisia pikku kerrosvoileipiä, jollaisia napostellaan lähinnä High Teallä. Ne täytetään useimmiten sangen yksinkertaisin aineksin, mutta ne tarjoavat hyän suolaisen vastapainon makeille paloille.

Aito englantilainen tea sandwich valmistuu näin:
Varaa jokaista ruokailijaa varten vähintään yksi leipä kutakin laatua. High Tea on nimensä veroinen vasta, kun tarjolla on vähintään kolmea erilaista leipää.
1. Käytä aitoa englantilaistyyppistä sandwichleipää tai paahtoleipää. Kaaviloi viipaleet ohuiksi ja voitele ne huolellisesti.
2. Leikkaa pois reunat ja levitä täyte. Nosta toinen kaaviloitu leipä päälle ja paina leivät yhteen.
3. Leikkaa jokainen leipä kolmeksi suorakaiteen muotoiseksi leiväksi tai kahdeksi kolmioksi.
Sopivia täytteitä:
-Ohuita kurkunviipaleita, tilliä, suolaa ja valkopippuria.
-Kylmäsavustettua lohta ohuina viipaleina, sitruunamehua ja mustapippuria.
-Sinihomejuustoa, ohuita päärynänviipaleita ja rouhittuja saksanpähkinöitä.
-Paahtopaistia, sinappivoita, majoneesia ja keitettyä munaa.
-Tuorejuustoa ja taateleita.
-Tonnikalatahnaa ja salaatinlehtiä.

Täytteiksi valitsin lohen, tonnikalatahnan ja tuorekurkun. Kylmäsavulohta ostin kolme pientä siivua palvelutiskistä, tonnikalasta tein tahnan lisäämällä majoneesia ja mausteita. Leivän reunojen leikkaamista pohdin pidempäänkin, sillä kaaviloiminen tiivisti reunat hankalasti leikattaviksi. Jos reunat leikkaisi etukäteen, reunan muoto saattaisi kärsiä. Saksilla leikkaaminen sujuisi paremmin. Toisaalta täytteitä oli hankala saada reunoille asti ilman että ne pursuavat, minkä vuoksi reunat olisi hyvä leikata vasta täytetystä leivästä.

Ei kommentteja: