perjantai 9. heinäkuuta 2010

wokkailua

Possua ja kasvissuikaleita wokissa

2-3 porkkanaa1/2 purjosipulia
400 g porsaan ulkofileetä
1 tl suolaa
1 rkl punaviinietikkaa
1-2 rkl öljyä

Kastike:
1 tl peruna- tai maissitärkkelysjauhoja
1 tl soijakastiketta
1/2 dl vettä

Kuori ja suikaloi porkkanat. Suikaloi purjosipuli ja sianliha. Sekoita lihasuikaleiden joukkoon suola sekä viinietikka ja anna maustua hetki.
Kuumenna öljy wokissa tai paistokasarissa, lisää lihasuikaleet pienissä erissä ja paista niitä koko ajan sekoittaen, kunnes ne ovat joka puolelta kauniin värisiä. Ota lihasuikaleet pannusta pois ja valuta ne.Lisää tarvittaessa öljyä pannuun. Lisää porkkana- sekä purjosipulisuikaleet ja paista niitä pari minuuttia koko ajan sekoittaen.
Sekoita keskenään kaikki kastikeaineet. Lisää kastike muiden aineiden joukkoon ja kiehauta ruoka. Tarjoa riisin tai nuudelien kanssa.

Ruoasta tuli aika suolaista. Korvaisin ehkä suolan soijakastikkeella ja kastikkeen soijakastikkeen ananasmehulla. Jotain mausteitakin voisi olla. Wokkaamisessa tärkeää on pitää pannu riittävän kuumana. Joku fiksu ruokablogin pitäjä kirjoittikin, että kerralla saa wokata korkeintaan yhden hengen annoksen. Tein itse 3/4 annosta (pakastimessa oli 300 g possun ulkofileetä suikaloituna) ja wokkasin sen kerralla 28 cm paistokasarissa. Wokkipannua en ole hankkinut, sillä aika harvoin alan pilkkomaan kasviksia wokkia varten, enkä oikein keksi kunnollista syytä siihen, miksi en voisi käyttää paistokasaria wokkaukseen. (No, ei ole kalakattilaakaan. Haluaisin omistaa kaikki mahdolliset keittiökapineet, mutta se ei ehkä ole järkevää.) Joskus olen "wokannut" pakastewokkivihanneksia, mutta eihän siitä mitään tule, kun jäinen ape jäähdyttää pannun ja kasviksista tulee lötköjä. Olen suunnitellut (useita vuosia) pakastewokkivihanneskokeiluja, joissa kasvikset sulatettaisiin, valutettaisiin ja wokattaisiin vasta sitten. Onni on kokkausprojekti, joka "pakottaa" pilkkomaan kasvikset, wokkaamaan ne ja syömään rapsakoita namiporkkanoita.

Ei kommentteja: