maanantai 28. kesäkuuta 2010

sitruunaa ja raparperia

Viikon 25 ohjeen nimi ei viitannut sitruunaan, mutta lopputulosta olisi voinut luonnehtia sitruunatortuksi. Leivoin juhannusaattona ja söimme kirpeää piirakkaa runsaan vaniljavaahdon kera. Oioin tällä kerta reippaasti ja korvasin itsetehdyn vaniljakastikkeen valmiilla. Taikinanteon siirsin pöydältä kulhoon. Viikkojen 23-25 keittokirjojen ehdottoman hyväksi puoleksi voikin laskea uudet innovatiiviset makuyhdistelmät. Sitä en osaa kertoa, miten tämä liittyy hienoihin juhlakakkuihin, joita kirjan nimi lupaa. Piirakka ei oikein hyytynyt uunissa, mutta jähmettyi hieman jäähdyttyään.

Raparperikakku vaniljakastikkeella
(jätin vaniljakastikkeen osuuden kirjoittamatta)

Murotaikina:
250 g jauhoja
suolaa
2-3 tl vaniljasokeria
50 g tomusokeria
1 kananmuna
125 g kylmää voita
Täyte:
250 g rahkaa
2 munaa (laittaisin 3 tai vähentäisin sitruunan mehua)
1 pintakäsittelemättömän sitruunan mehu ja raastettu kuori (keskikokoisesta sitruunasta tuli jo liikaa makua)
75 g sokeria
3 raparperin vartta (pussillinen pakastimesta)

Valmistus:
-torttuvuoka, jonka halkaisija on 26 cm.
1. Tee pöydälle keko jauhoista ja sekoita siihen hyppysellinen suolaa, vaniljasokeri ja tomusokeri. Paina jauhokeon keskelle syvennys ja vuoaa syvennyksen reunat voipalasilla. Hakkaa keko veitsen terävällä syrjällä taikinamurusiksi. Kokoa muruset taikinaksi nopeasti viilein käsin. Tee taikinasta pallo, pakkaa se muovikelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
2. Voitele vuoka. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä. Pane taikina vuokaan ja taittele sen reuna pehmeille laskoksille. (laskokset eivät oikein onnistuneet ja taikina lähinnä paineltiin reunoille.) Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Sekoita rahka, muna, sitruunamehu, sitruunan kuori ja sokeria ja levitä seos pohjan päälle. Lämmitä uuni 180 asteeseen.
3. Kuori raparperit ja leikkaa ne noin 3 cm pitkiksi paloiksi. Laita raparperit rahkan päälle (upposivat ja tässä vaiheessa jo aavistin pahaa). Paista uunissa noin 40 minuuttia (60 min yritin hyydyttää). Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

2 kommenttia:

ttj kirjoitti...

Oioit vieläpä niin paljon kastikkeessa, että mä sen lopulta pöytään saakka toin!

Arbuusi kirjoitti...

Valikoiva muisti mulla kun en muistanut kertoa, että sekä sitruunan että vaniljakastikkeen käsittely on sun ansiota.