sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Viikon 48 keittokirja

WSOY:n Kultainen keittokirja: Mestarit keittiössä on pitkään himoitsemani valtavan suuri keittokirja. Kuten muutama viikko sitten kerroin, olin odottanut, että siitä tulisi riittävän edullinen.
Kirjan kansitekstin mukaan "Alansa parhaat osaajat.... He opettavat keittotaidon perusasiat ja oikeat valmistusmenetelmät vaihe vaiheelta esitellen jokaisen tekniikan ja metodin havainnollisin värikuvin." Mestarit keittiössä esittelee aluksi 18 keittiömestaria, joista kukin on vastaa yhdestä tai useammasta kirjan luvusta. Lukuja ovat muun muassa vaahdot (Ferran Adrià), mausteet, latinalaisamerikkalainen keittiö, munat ja maitotaloustuotteet, siipikarja ja riistalinnut, pastat ja mykyt sekä makeat leivonnaiset ja taikinat.
Mestarit keittiössä on mielestäni ihana kirja. Siinä neuvotaan ruoanvalmistuksen tekniikoita ja kerrotaan esimerkiksi eri kastiketyypit. Kirja on enemmänkin ruoanvalmistuksen teoriakirja kuin keittokirja. Mielestäni on arvokkaampaa oppia ruoanvalmistuksen periaatteita kuin yksittäisiä ohjeita. Kastikkeiden kohdalla neuvotaan siis myös kuinka juoksettuneen majoneesin voi pelastaa, millaisia muunnoksia béarnaisekastikkeeseen on, minkä paksuinen kastike tarvitaan mihinkin tarkoitukseen ja kuinka kastikkeet pidetään lämpimänä.
648:aan sivuun mahtuu paljon asiaa ja vaihekuvia ruoanvalmistuksesta. Ajattelin pääseväni valmistamaan jotain hienostunutta liharuokaa, kastiketta tai jälkiruokaa. Satunnainen aukeama oli kuitenkin Intialaisen ruoan kohdalla. Harmistuin hieman, mutta erinomainen lopputulos korjasi tilanteen.

Ei kommentteja: