torstai 2. kesäkuuta 2011

Kournik -venäläinen kanapiirakka

Kournik -piirakka esitellään kirjassa hyvin yleisluontoisen ohjeen kera, joten päädyn etsimään lisätietoa netistä. Sitä löytyikin monelta eri taholta. Kaikissa ohjeissa oli eri täytekerrosten välissä ohukaisia, joten minun ohjeeni poikkesi niistä varsin paljon.

Kurnik

Venäläinen kananlihapiirakka

Venäläinen pyöreä piirakka kurnik sisältää maustekimpun kanssa keitettyä, hienoksi hakattua kananlihaa - kuten jo nimestäkin voi päätellä, sillä kana on venäjäksi kura, kuritsa - keitettyä riisiä, kuullotettuja sieniä, kovaksi keitettyjä, pilkottuja munia ja sipulia. Mausteena käytetään valkosipulia, pippuria ja laakerinlehteä. Kurnik leivotaan tavallisimmin voitaikinasta, täytettä pannaan useita kerroksia ja piirakka muotoillaan korkean kekomaiseksi. Perinteisesti sitä tarjottiin häissä.









Kurnikin teko oli aluksi helppoa, mutta korkean kekomainen kurnik kohosi alhaalta ja litistyi päältä niin, että lopputulos on lähellä säälittävää. Maustoin täytteen suomalaisittain hyvin miedosti, joten hieman mitäänsanomaton piirakka toi mieleen jättimäisen muna-riisipasteijan. Ehkäpä reilumpi maustaminen nostaisi piirakan ihan ookoosta tosi namiksi. Jälkiviisaana tiedän myös, että piirakasta kannattaa tehdä liioitellun korkea, muotoilla alaosa toisin, ettei siihen muodostu kaulusta ja pistellä pinta haarukalla ristiviillon sijaan.

Ei kommentteja: