torstai 2. kesäkuuta 2011

Viikon 21/2011 keittokirja


Mannerheimin pöydässä on takakantensa mukaan kulttuurihistoriallinen kokonaiskuvaus, jossa aikakauteen ja ympäristöön perehdytään Mannerheimin ruokakokemusten ja makumieltymysten kautta. Risto ja Ritva Lehmusoksan kirja on julkaistu vuonna 2003 ja valittu vuoden keittokirjaksi samana vuonna. Omani on pehmeäkantista kuudetta painosta vuodelta 2009. En muista tarkkaa hankinta-aikaa, mutta kirja on ostettu Suomalaisen kirjakaupan alennnusmyynnistä hintaan 14,95 €.

Kirjassa seurataan Mannerheimin elämää aikajärjestyksessä lapsuudesta aina ylipäälliköksi ja presidentiksi asti. Koin kirjaan tarttumisen vaikeaksi, sillä en tunne Mannerheimin elämäntarinaa eikä se edes kiinnostanut minua. Tietämykseni Mannerheimista rajoittui yhteen lauluun ja opastettuun vierailuun Mannerheim-museossa, jossa ihmettelin (onneksi hiljaa mielessäni), missä vaiheessa hän kaljuuntui ja sai silmälasit.

Mannerheim viihtyi ruokapöydässä, muttei tainnut itse kokata. Siksi ruokaohjeetkin ovat pääosin muista keittokirjoista, mikä näkyy esimerkiksi ohjeiden tarkkuuseroissa. Vaikka kirjassa onkin paljon ruokaohjeita, toimii se parhaiten juuri Mannerheimin elämän ja ajan kuvauksena ruoan näkökulmasta. Kirjassa ei ole juurikaan kuvia ruoasta, mutta reseptien yhteydessä on mielenkiintoisia kuvauksia muun muassa ruokaohjeen tai raaka-aineen historiasta. Mannerheimin pöydässä onkin ennen kaikkea lukukirja.

Ei kommentteja: