sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Limettipiirasta

Viikolla 50 olin jo matkalla joulun viettoon ja siksi kokkailin ruoan jo edellisellä viikolla. Postaus taas siirtyi eteenpäin... Valitsin satunnaisen aukeaman ohjeista key lime pie -limettipiirakan, koska en ollut leiponut mitään aikoihin. En ole aikaisemmin syönyt marengilla päällystettyä piirakkaa ja kun tahmea marenki tarttui hampaisiin, en ollut varma olinko kypsentänyt sitä liian vähän. Kaikissa ohjeissahan marenki levitetään pinnalle ja sitten sitä kypsennetään kunnes pinnassa on kaunis väri. Pitäisikö marengin sisälämpötilan nousta yli 45 asteen, että valkuaiset ehtisivät kypsyä? Oliko marenki kuitenkin kypsää, enkä vain pitänyt sen tahmaisuudesta? Se kyllä maistui valkuaisvaahdolle, eikä mitenkään kypsälle. Hmm. Kuvassa jääkaappiin unohtunut piirakka joulun jälkeen.

Key lime pie

pohja:
100 g voita tai margariinia (voita)
0,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 - 0,75 dl kylmää vettä
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl ranskankermaa
1 dl maizena-jauhoja (Rainbow:n maissitärkkelysjauhoja)
4 keltuaista
1,25 dl sokeria
1 dl eli 3 limetin tai 2 sitruunan mehu (limen mehua)
Marenki:
4 valkuaista
1,5 dl tomusokeria

Tee pohja. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi vesi. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Paista pohjaa 200 asteessa 20-30 minuuttia. (Levitin taikinan piirasvuoan pohjalle ja reunoille, laitoin uuniin, odotin muutaman minuutin kunnes reunat lösähtivät ja keskiosa kohosi. Sitten muistin, ettei piirakka koskaan toimi ilman herneitä tai muuta painoa, otin pohjan uunista, muotoilin sitä hieman ja kaadoin herneitä vuoan täyteen. Miten ohje kehtaa hypätä taikinan sekoittamisesta suoraan paistoaikaan? )
Tee täyte sekoittamalla aineet tasaiseksi seokseksi.
Levitä juustotäyte lähes kypsän pohjan päälle. Jatka kypsentämistä 175 asteessa noin 35-40 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt.
Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitelleen koko ajan vatkaten. Levitä marenki täytteelle ja jatka kypsentämistä, kunnes marenki on saanut kauniin värin, noin 10 minuuttia.
Tarjoa pai jäähtyneenä.

Ei kommentteja: