perjantai 12. maaliskuuta 2010

Viikon 11 keittokirja ja ruoka

Kokkailin viikon 11 ruoan jo nyt, sillä ensi viikolla lomailen toisella paikkakunnalla. Aloitin tänään myös viikon 10 ruoan valmistuksen keittämällä lihoja, siitä ruoasta pääsen nauttimaan huomenna. Ensi viikon keittokirja on Terry Tan:in Aasian keittiö. Jälleen siis aasialaista luvassa, tällä kertaa eri maiden mukaan jaoteltuna ja yksinkertaisemmin ohjein. Tämän kirjan erikoisuutena on työvälineiden ja astioiden esittely kuvien ja käyttötarkoitusten kera. Myös kunkin maan tyypillisiä raaka-aineita esitellään. Kirjassa on erikoisia taittosivuja, osa sivuista on tuplaleveitä. Näitä sivuja ei ole merkitty mitenkään, mikä tietysti hankaloittaa niiden löytämistä. Yhden tällaisen taittosivun sisällä on mm. sushin ohje, joten olennaisiakin asioita voi jäädä piiloon. Muilta osin kirjan on ilo silmälle ja vaikuttaa oikein toimivalta.

Ensi viikon ohjeeseen etsin Paneerjuustoa Hämeentien etnisistä kaupoista, mutta en löytänyt, eivätkä myyjät osanneet sanoa mistä sitä saisi valmiina. Kotona sitten googletin ja löysin sekä ohjeita, että tiedon korvaavasta tuotteesta: paneerjuusto on kotijuuston tyyppistä, joten kotijuustoa voisi käyttää korvaajana.

Joltain keskustelupalstalta huomasin ohjeen, johon käytettiin 2 litraa maitoa ja 60 ml sitruunamehua ja päädyin keittämään juuston itse. Minulla oli vain puoli litraa maitoa, joten juuston määrä puolikkaassakin ohjeessa jäi vähäiseksi. 2 litrasta maitoa tulee suurinpiirtein ohjeen 200g paneerjuustoa. Kiehautin maidon, kaadoin sitruunamehun joukkoon, sekoitin ja siirsin kattilan pois levyltä. Annoin massan seisoa kattilassa 10 minuuttia ja kaadoin harsolla vuorattuun siivilään. Valutin heran pois ja kokosin juuston nyytiksi, jonka sidoin kiinni muovisella pussinsulkijaklipsulla. Siirsin juuston valumaan jääkaappiin ja annoin olla tunnin verran. Juustosta tuli aika hyvä rakenteeltaan, vaikken puristellut tai pitänyt sitä painon alla.

Paneerjuusto palak

2 rkl öljyä
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 tl valkosipulia
1 tl hienonnettua inkivääriä
1 iso vihreä chili hienonnettuna
600 g hienonnettua pinaattia
2 rkl voita
2 rkl kahvikermaa
1/4 tl jauhettua valkopippuria
ripaus jauhettua kardemummaa
ripaus garam masalaa
200 g paneerjuustoa kuutioina
suolaa

1. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa ja hauduta sipuli ja valkosipuli kullanruskeiksi. Lisää hienonnetut inkivääri ja chili ja kypsennä 2 minuuttia.
2. Lisää pinaatti, voi, kerma, pippuri, jauhettu kardemumma, garam masala ja ripaus suolaa.
3. Yhdistä paneerjuusto aineksiin ja sekoita keskilämmöllä noin 2 minuuttia eli kunnes juusto on kuumentunut. Tarkista maku ja tarjoa välittömästi.

Ajattelin tehdä puolikkaan annoksen ja ostin 250 g pussin pinaattia. Käytännössä kaikkia muita aineita oli koko annoksen verran, paitsi pinaattia ja paneerjuustoa. Maku oli silti mieto, joten koko annosta tehdessä voi ripotella reilummin mausteita. Ajattelin lisuketta vasta ruoan ollessa valmista, joten riisin sijaan keitin nopeammin kypsyvää bulguria. Ruoka oli erittäin hyvää ja minä nälkäinen, joten en taaskaan ajatellut valokuvausta. Pitää ilmeisesti kokata tätä toistekin ja lisätä kuva sitten.

Ei kommentteja: