sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Spaghettini med räkor och färsk fänkål

Viikon 8 ruokaa kokkailin vasta viikko myöhemmin, lauantai-iltana töistä tultuani. Sain ruokailuseuraa ja jälkiruoaksi valmistin myös viikon 9 ruoan. Ohje oli tehty spagettinille, joka kirjan mukaan on pieni spagetti eli spagettia ohuempi pasta. Spagettini sopii erityisesti kevyille ja mausteisille kastikkeille. Koska kirjoitin ostoslistaani vain kastikkeen raaka-aineet, päädyin muistini pettäessä ostamaan tagliatellea. Eihän pastan muoto ole olennaista pastassa, eihän? Tein vain puolikkaan annoksen, sillä syöjiä oli kaksi.

Spagettini med räkor och färsk fänkål

till 500 g spaghettini (minulla tagliatellea)

6 msk olivolja (= lähes 1 dl...käytin rypsiöljyä)
2 tsk finhackad vitlök (4 kynttä)
350 g fenkål med stjälkarna bortskurna, mycket tunt skivad på längden (Tein epämääräistä silppua)
500 g färska mogna tomater, skalade, urkärnade och skurna i 1 cm tärningar (aika homma)
1 tsk hackad färsk mejram eller 1/2 tsk torkad (käytin kuivattua)
350 g medelstora råa räkor, skalade, rensade och skurna i 1 cm bitar (ostin pieniä pakastekatkarapuja ja käytin kokonaisina)
salt och nymald svartpeppar

1. Häll olivoljan i en stor stekpanna på medelstark värme, lägg i vitlöken och stek den tills den börjar ändra färg. Lägg i fänkålen, rör om så att den täcks väl med olja och tillsätt ca 3 msk vatten. Sänk till ganska svag värme, lägg på lock och koka till fänkålet är mjuk - 15-25 minuter.
2. Häll 4 liter vatten i en stor kastrull och ställ den på stark värme.
3. Ta av locket från fänkålen, höj värmen till medelstark och låt allt vatten dunsta bort. Rör i tomaterna och koka hastigt tills den vätska de avger har ångat bort.
4. Tillsätt 1 matsked salt i pastavattnet nä det kokat, lägg i all pastan på en gång och rör om tils allt har kommit ner i vattnet.
5. Tillsät mejram och räkor i såsen, krydda med salt och svartpeppar och koka tills räkorna har blivit skära ca 2 minuter. Lyft pannan från vären.
6. Häll av pastan när den är kokt al denter och blanda den med såsen. Smaka av med salt och peppar och servera genast.

Kuinkas sitten kävikään? Ohjetta kirjoittaessani mietin, teinkö mitään muuta kuin tomaatit ohjeen mukaan. Pippuri sentään oli vastajauhettua. En periaatteessa tykkää ohjeista, joissa raaka-aineluetteloon on kirjoitettu mitä aineksille pitää tehdä. Aloittelevat kokit eivät ainakaan niiden avulla opi, missä järjestyksessä asioita kannattaa tehdä, vaan pilkkovat ensin kaiken valmiiksi ja sitten odottelevat turhaan. Toinen aloittelijan tapa taitaa olla, ettei lueta raaka-aineita vaan ohjetta järjestyksessä ja sitten kun ollaan pulassa, kun raaka-aine pitäisi lisätä, mutta se on vielä kuorimatta ja paloittelematta. Hyvä ohje kertoo, mitä kannattaa tehdä ja missä välissä. Esimerkiksi fenkolin kypsyessä voi kaltata, kuoria, poistaa siemenet ja pilkkoa tomaatit. Tässä ohjeessa ei kuitenkaan ollut mitään varsinaista virhettä.

Seuralaiseni sanoi, ettei ruoka maistu miltään. Minä kyllä maistoin oikein hyvän maun, vaikka se olikin mieto. Katkarapuja oli liikaa ja muuta kastiketta liian vähän. Fenkolit ehkä menivät vähän hukkaan, en maistanut niitä juurikaan. Ihana tuoksukin katosi kypsennettäessä. Tagliatelle ei sopinut pastaksi, mutta ei spagettinikaan olisi korjannut tilannetta -söimme ensin pastan ja noukimme sitten kastikkeen palaset pohjalta -pasta olisi voinut olla vaikkapa simpukkapastaa, johon kastike tarttuu hyvin. Voisin tehdä tätä uudestaankin: eri muotoisella pastalla, fenkolia lisäten ja katkarapuja vähentäen.

Ei kommentteja: