tiistai 9. maaliskuuta 2010

Chakin-shibori

Green and yellow layered cakes

The japanese name of this colourful two-tone dessert is derived from the preparation technique: Chakin-shibori, in which chakin means a pouch shape and shibori means a moulding action.
Serves six

Ingredients
For the yolk mixture
6 small hard-boiled eggs
50 g sugar
For the pea mixture
200 g frozen peas
40 g sugar

1. Make the yolk mixture. Shell the eggs, cut them in half and scoop the yolks into a sieve placed over a bowl. Using a wooden spoon, gently press the yolks through the sieve. Add the sugar and mix well.

2. To make the pea mixture, cook the peas in salted boiling water for 3-4 minutes, until softened. Drain, place in a mortal and crush with a pestle.

3. Transfer the paste to a pan. Add the sugar and cook over a low heat until thick. Stir constantly so that the mixture does not burn.

4. Spread out the pea paste in a shallow dish so that it cools as quickly as possible. Divide both mixtures into six portions.

5. Wet a piece of muslin or thin cotton and wring it out well. Place a portion of the pea mixtureon the cloth and put a similar amount of the yolk mixture on top. Wrap the mixture up and twist the top of the cloth to join the mixtures together and mark a spiral pattern on the top. Unwrap and place on a plate. Make five more cakes. Serve cold.

Näpertelin tätä jälkiruokaa useamman hetken lauantaina pastan syömisen jälkeen. Tein jälleen puolikkaan annoksen ja vieläkin kaksi ja puoli kakkua kolmesta odottaa kohtaloaan jääkaapissa. Ruokaa ei saisi heittää roskiin, joten ehkä odotan näiden pilaantumista. Sokeroidut herneet ja kananmunankeltuaiset eivät kuulune ruokavaliooni jatkossakaan.

Ohje toimi varsin hyvin: tykkäsin erityisesti siitä, että asiat oli perusteltu. Keltuaiseos oli aikamoista höttöä, jota oli vaikea asettaa hernesoseen päälle. Herneiden murskaamista ihmettelin tovin, sillä sanat mortar ja pestle kuulostivat morttelilta ja petkeleeltä, enkä halunnut tiskata valurautaista mortteliani herneiden jäljiltä. Käytin sitten sauvasekoitinta. Sokeroitua hernesosetta paistelin/keittelin pinnoitetun kattilan pohjalla kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen kyllästyin, sillä en huomannut mitään muutosta rakenteessa. Ilmeisesti paistamista/keittämistä olisi pitänyt vielä jatkaa, sillä kakkuja kierrettäessä niistä valui nestettä -sotkua tuli. Komeitahan näistä tuli, mutta en voi suositella kuin erittäin suureen näpertelyn tarpeeseen.

Ei kommentteja: