perjantai 8. tammikuuta 2010

Keittokirjat käyttöön

Uuden vuoden kunniaksi päätin ottaa keittokirjani käyttöön ja kokata jokaisesta vuorotellen jotain. Keittokirjojahan minulle on kertynyt enemmänkin, mutta olen lähinnä katsellut niitä. Mietin pitkään miten toteuttaisin kokkailuni ja erään ruokaleffan innoittamana ajattelin tarvitsevani pakotteita. Keksin pian, että kokkaan joka viikko jotain, aloitan kirjahyllyn alimmalta hyllyltä korkeimmasta kirjasta ja etenen kirjahyllyn yläosan matalampia kirjoja kohti.

Mutta miten valitsisin reseptin? Ensimmäinen versioni oli viides resepti. Laskin erään keittokirjan viidennen reseptin: se oli nimeltään Chartreuse jokiravuista ja sisäfileestä. Ainesosaluettelossa oli:
tryffeleitä
sampanjaa
jokiravunpyrstöjä
voita
broilerin rintafileitä
quanelles de volaille (kanapyöryköitä)
vasikan kateenkorvaa
herkkusieniä
kanan tai riistaeläimen sisäfileetä
kesäkurpitsaa
porkkanaa

Jostain syystä ohje ei tuntunut kovin houkuttelevalta, vaikka tarkoitukseni olikin haastaa itseni kokeillemaan uusia ohjeita. Rajansa lompakollakin, joten jouduin miettimään uudestaan miten valitsisin toteutettavan reseptin.

Puuttumatta enempää kaikkiin ajattelemiini valintatapoihin, kerron mihin päädyin: Sopivasti joustavuutta, haastetta ja pakkoa koen saavani, kun aukaisen kunkin keittokirjan satunnaiselta aukeamalta ja valitsen jonkin aukeaman resepteistä kokeiltavakseni. Mikäli aukeamalla ei ole yhtään reseptiä tai kaikki reseptit ovat inhimillisesti ja taloudellisesti katsoen mahdottomia toteuttaa, käännän sivua kunnes löydän ensimmäiset reseptin.

Sillä lailla!

ps. Huomasin tässä juuri, että kerran viikossa kokaten keittokirjat on käyty läpi viidessä vuodessa. Ellen osta yhtään uutta keittokirjaa.

Ei kommentteja: