lauantai 16. tammikuuta 2010

Tarta de Santiago

Siirrän katseeni vuoroin ohjeeseen, vuoroin kuvasarjaan, joka neuvoo kakun teossa. Ensin huomaan, että kuvassa pohja on rei-itetty haarukalla, mutta ohje ei kehota tekemään niin. Sitten löydän enemmänkin poikkeavuuksia. Kuvissa täytteen munia ja sokeria ei vaahtoteta, vaan ainekset vain sekoitetaan yhteen, lisäksi täyte tasoitetaan lastalla. Taikinaa ei kaulita vaan painellaan vuokaan. Tämä ei anna kovin hyvää kuvaa keittokirjasta. Päätän noudattaa varsinaista ohjetta.

Tarta de Santiago, Calicialainen mantelikakku

Taikina:
200 g vehnäjauhoja
75 g sokeria
100 g voita
1 muna

Täyte:
4 munaa
250 g sokeria
1 luomusitruunan raastettu kuori
250 g jauhettuja manteleita
hyppysellinen kanelia

jauhoja leivonta-alustalle
rasvaa vuoan voiteluun
tomusokeria koristeluun

Valmista murotaikina jauhoista, sokerista, voista ja munasta. Lisää tarvittaessa hiukan maitoa. Muotoile taikinasta pallo, kääri se tuorekelmuun ja pane jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi.
Vaahdota täytettä varten munat ja sokeri. Lisää sitruunankuori, jauhetut mantelit ja kaneli.
Kaulitse taikina jauhotetulla leivonta-alustalla. Painele taikina voidellun pyöreän kakkuvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä täyte taikinan päälle. Paista 180-asteisessa uunissa kullanruskeaksi noin 30 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä vuoassa. Nosta se kakkulautaselle ja koristele tomusokerilla ennen tarjoilua.

"Valmista murotaikina": tätä keittokirjaa ei ole selvästikään tarkoitettu aloittelijoille. Onneksi murotaikinan voi valmistaa viidellä eri tavalla, joista yksi on kaikkien aineiden sekoittaminen yhteen -aina pitäisi onnistua.

Taikina vaatii tilkan maitoa, mutta käteni heilahtaa ja tilkasta tulee loraus. Taikinan levätessä raastan ihan tavallisen sitruunan kuorta, jonka toki olen pessyt. Taikina on melko pehmeää, joten en kauli sitä, vaan painelen jauhotetuilla käsillä vuokaan. Käytän 26 cm irtopohjavuokaa, sillä minulla ei ole piirasvuokaa irtopohjalla.

Täytteen teko sujuu mallikkaasti. Ihmettelen hieman hyppysellistä kanelia ja päädyn laittamaa teelusikallisen, minähän tykkään kanelin mausta. Ilmavaa täytettä on runsaasti, se ylittää taikinan reunat. Kakku on uunissa 35 minuuttia ja lopputulos on hurmaavan tuoksuinen. Innoissani tökin kakkua hieman liikaa ja saan pinnan halkeilemaan -tomusokerikoristelu ei näytä niin hyvältä halkeilleella pinnalla.

Maku: Mmm. Sitruunaa, kanelia, mantelia. Hienostunut. Hyvin makea.

ps. Opin eräällä kakkukurssilla, että kananmunat vaahtoutuvat parhaiten +38 asteisina. Mielestäni aika yllättävää. Hyvään muna-sokerivaahtoon tarvitaankin lämmitettyjä munia (esim. vatkauskulho lämpimään vesihauteeseen). Täytyy vain muistaa, että pian +40 saavutettuaan valkuainen hyytyy. Kotioloissa on varmaan tärkeintä muistaa, että kananmunien täytyy olla huoneenlämpöisiä. Jääkaapista otettu muna ei vaahtoudu hyvin.

Ei kommentteja: