tiistai 2. helmikuuta 2010

Pastaa basilikakastikkeessa

eli Pasta al pesto.

Ainekset:
2 ruokalusikallista paahdettuja pinjansiemeniä
40 tuoretta basilikanlehteä
350 g spagettia
1 ruokalusikallin karkeaa suolaa pastan keittämiseen
1,5 dl neitsytöljyä
1 valkosipulinkynsi
2 ruokalusikallista parmesaania
2 ruokalusikallista pecorinojuustoa

1. Pane iso kattilallinen vettä kuumalle levylle. Irrota basilikan lehdet varsistaja huuhdo ne siivilässä. Taputtele lehdet kuivaksi puhtaalla pyyheliinalla.
2. Raasta juusto. Jos voit käyttää kuvassa näkyvän kaltaista raastinta (kuvassa on säiliöllinen raastin), raaste on helpompi koota.
3. Pane basilika, juustoraaste, pinjansiemenet, valkosipuli, öljy ja suola kulhoon ja sekoita sauvasekoittimelle, kunnes aineksista on tullut tasainen seos. Voit käyttää myös tehosekoitinta.
4. Kun vesi kattilassa kiehuu, lisää karkea suola ja sitten pasta. Keitä spagettipakkauksen ohjeen mukaan (yleensä 10-12 minuuttia). Ota kattilasta pari ruokalusikallista vettä tarjoiluastiaan. Valuta pasta siivilässä ja kaada se tarjoiluastiaan. Kaada pestokastike pastan päälle ja sekoita hyvin. Tarjoa heti.

Tätä ruokaa oli tarkoitus valmistaa jo reilu viikko sitten maanantaina, mutta yritys kaatui basilikan etsimiseen: mistä löytäisi hyväkuntoista basilikaa. Sunnuntaina kelpuutin yhden ruukun ostoskoriini, vaikka siinäkin oli reilusti paleltuneita osioita. Poikaystäväni ryhtyi avukseni hoitaen salaatin pilkkomisen, juuston raastamisen ja sauvasekoittimen käytön. Mitäs minä tein? En juuri mitään, lähinnä keskityin kommentoimaan ohjetta.

Mielestäni ohjeen tulisi olla tarkka, muutoin sen käytössä ei ole mitään järkeä. No, tottakai vaikkapa salaattiin saa vinkkejä ainesosalistoista, mutta kaksi samoista aineksista tehtyä salaattia voi olla hyvin erilaisia ainesosien suhteista riippuen.
Tämä kirja aivan selvästi olettaa, että minulla on basilikapenkki puutarhassani ja kattava juustovalikoima kylmiössäni. 40 basilikan lehteä! Kirjan kuvassa basilikan lehdet ovat lapsen nyrkin kokoisia. Omani ovat siitä korkeintaan 1/4. Lasken ruukusta 20 lehteä ja luovutan: riivin kaikki lehdet kulhoon ja tiedän, että siinä on korkeintaan 50 pientä basilikan lehteä. Pienimmät juustopalat maksavat pari euroa ja niistä tulee valtavasti juustoraastetta. Pinjansiemeniäkin jää reilusti yli ja pussin pesto-ohje muistuttaa ikävästi siitä, että asian voisi tehdä yksinkertaisemminkin.
Paahdan pinjansiemenet kattilan pohjalla ennen pastaveden keittämistä. Pasta on täysjyvää, vaikka näin ei varmaan oltu tarkoitettu. Halusin kokeilla maistuuko se yhtä pahalta kuin annospussin täysjyvänuudelit. Ei maistunut, vaan oli aivan hyvää, hieman kovaa vain.
Pestoon tuli liikaa öljyä -tämä ehkä johtui pienistä basilikanlehdistäni. Öljyn määrän olisi voinut vähentää vaikkapa puoleen, eikä olisi haitannut yhtään. Nyt se näytti salaatinkastikkeelta.

Ruoka maistui siltä miltä pitikin, joskin hieman öljyiseltä. Kuvaa en ottanut, koska meillä oli kiire syömään. Eikä ulkonäössä mitään ihmeellistä ollutkaan: spagettia ja pestoa sekaisin.

Ei kommentteja: