sunnuntai 26. syyskuuta 2010

näkkileipää

Sekä meillä, että naapurimaassamme syödään paljon näkkileipää. Jostain syystä me ostamme näkkileipämme kaupasta emmekä pidä sen syömisestä meteliä. Ruotsista kuuluu kova rouske, sillä heillä näkkileipä on kansallisen ylpeyden aihe. Lähes jokainen lapsi paitsi syö näkkileipää, myös valmistaa sitä kotitaloustunneilla. Näkkileivän leipominen on helppoa kuin mikä, joten on hassua, ettemme leivo sitä itsekin. Monimutkaisempia ohjeita löytyy ruokalehdistä, mutta tämä hyvin yksinkertainen ohje on napattu ruotsalaisesta kotitalouden kirjasta.

Näkkileipää voi muunnella mausteilla, siemenillä (taikinaan tai pinnalle), eri jauhoilla tai vaikka hapattamalla taikinajuurta yön yli. Tärkeintä on käyttää PALJON jauhoja leipomiseen, sillä ruisjauhoista ei tule sitkoa ja taikina repeää ja tarttuu helposti kaulimeen. Viimeisen silauksen leiville voi antaa näkkileipäkaulimella tai pistelemällä haarukalla. Korkea lämpötila ja 3-4 minuutin paistoaika vaativat erittäin ohuet leivät (1 mm). Jos kaulit paksumpia leipiä, alenna uunin lämpö 225 asteeseen, pidennä paistoaika 8-10 minuuttiin ja käännä leivät välillä.

Näkkileipä

1 rkl anista
1 rkl fenkolia
50 g margariinia
2 dl vettä
25 g hiivaa
3 dl karkeita ruisjauhoja
2-3 dl hienoja ruisjauhoja (entisiä sihtiruisjauhoja)
leipomiseen ruisjauhoja tai vehnäjauhoja

1. Lämmitä uuni 250 asteiseksi.
2. Jauha mausteet morttelissa.
3. Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon, lisää sulatettu margariini, murennettu hiiva, suola, mausteet ja karkea ruisjauho. Sekoita hyvin.
4. Vaivaa hienoja ruisjauhoja taikinaan vähitellen. Taikinan pitäisi olla pehmeää, muttei tahmaista.
5. Ota taikina taikina pöydälle ja jaa se 30 osaan. Muotoile jokaisesta palasta pallo ja kauli ne erittäin ohueksi tavallisella kaulimella. Viimeistele näkkileipäkaulimella. Harjaa ylimääräiset jauhot pois.
6. Paista näkkileipiä uunin keskitasolla 3-4 minuuttia. Jäähdytä ritilällä yhdessä kerroksessa.

Ei kommentteja: