lauantai 25. syyskuuta 2010

Viikon 36 keittokirja ja ruoka

Viikon 36 keittokirja on nimeltään Muffinsikirja. Makeita ja suolaisia muffinseja sekä meheviä kuorrutteita. Kirjan ulkoasu on erittäin houkutteleva ja kun siinä esitellään hyvin monia erilaisia kuorrutteita muffineille, olin myyty. Ostin kirjan hintaan 12,95, seuraavalla viikolla sen olisi saanut vielä halvemmalla.
En ymmärrä muffineista mitään muuta kuin sen, että herkku kirjoitetaan virallisesti muffini, vaikka koko maailma sotii kielitoimistoa vastaan ja kirjoittaa muffinsi, muffinssi tai cupcake. Minä olen heikomman puolella ja kirjoitan muffini, vaikka vahingossa saatan puhuakin muffinsseista. Jossain blogissa ihmeteltiin sitä, että jotkut ymmärtämättömät puhuvat capcakeseista muffineina, vaikka nehän ovat ihan eri juttu. Valitettavasti hän jätti sivistämättä minua siitä, miten ne eroavat, muuten kuin että cupcake on kuorrutettu muffini. Jos muistaisin mistä blogista luin tämän, kysyisin erosta. En kuitenkaan muista ja siksi cupcake on kuorrutettu muffini.

Satunnaisella aukeamalla oli makean herkun sijaan suolaisten Pizzamuffinsien ohje. Suolaiset muffinit ovat minulle aivan uusi, outo juttu ja siinä sitten ihmettelin ohjetta. Taikina oli aika tiivistä, seuraavaksi voisin kokeilla jauhojen vähentämistä. En ihan vielä lämmennyt suolaisille muffineille. Miksi valmistaisin muffineita, jotka ovat rakenteeltaan tiiviitä ja jotka pitää syödä samana päivänä, kun voisin valmistaa leipää, jonka tekeminen ei ole yhtään vaivalloisempaa? Leivän voi täyttää kuten muffinit. Valinnan voi tehdä myös allergioiden perusteella: toisessa on hiivaa, toisessa kananmunaa. Aivan hyviä nämä olivat, vaikken välittänytkään tiiviistä rakenteesta. Ehkäpä jollain toisella ohjeella suolaiset muffinit saavat uuden mahdollisuuden.

Pizzamuffinsit
(8-10 kpl)

5 dl vehnäjauhoja
3 dl grahamjauhoja
1 rkl leivinjauhetta (aika paljon ja silti tulos oli tiivis)
2 tl suolaa (tätäkin ihmettelin, mutta ei maistunut lopputuloksessa)
1,5 rkl oreganoa
100 g voisulaa
3 dl piimää
3 munaa
8 cocktailtomaattia halkaistuna
100 g savukinkkua suikaleina
100 g mozzarellaraastetta

Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Siivilöi vehnäjauhot, grahamjauhot, suola ja leivinjauhe kulhoon (en siivilöinyt). Sekoita sitten joukkoon oregano.
Vatkaa munat, voi ja piimä toisessa kulhossa. Sekoita joukkoon 2/3 tomaateista, kinkusta ja juustosta.
Yhdistä ja sekoita kulhojen ainekset nopeasti. (Tämä kuulostaa helpolta ja nopealta, mutta oli todellisuudessa erittäin vaivalloista taikinan paksuuden vuoksi. Kaikki sattumat jäivät aluksi taikinan ulkopuolelle, eivätkä sekoittuneet taikinan sisälle.)
Kaada taikina muffinsivuokiin. Älä täytä vuokia kokonaan, vaan jätä ne 1 cm:n verran vajaiksi.
Tee jokaiseen muffinsiin lovi ja paina siihen puolikas cocktailtomaatti. (En ihan ymmärtänyt tätä matematiikkaa: aluksi piti lisätä 2/3 8:sta tomaatista ja sitten pitäisi riittää vielä puolikas tomaatti 8-10 muffinin päälle. )
Jaa viimeiseksi loput kinkusta ja juustosta muffinsien päälle ja paista uunin keskitasolla n. 30 minuuttia.

Ei kommentteja: