lauantai 25. syyskuuta 2010

Sieniruokia osa 1

Olen viime viikkoina kokeillut useita sieniruokia harjoitteluuni liittyen. Joistain kokeiluista otin kuvia ja päätin kirjoittaa ohjeet tännekin.

Kuvasssa hapankorpun päällä kantarellilevite, siitä myötäpäivään sienikaalilaatikko, sienikaalikääryleet ja kala-sienipullat.

Kantarellilevite on Maku-lehden (4/2010) ohjeesta sovellettu. Harjoittelussa sitä tarjottiin itse tehdyn näkkileivän päällä.

0,5 l tuoreita kantarelleja
1 rkl voita tai margariinia
1 tl suolaa
1 rkl ruohosipulisilppua
1 rkl timjaminlehtiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
hunajaa


Paahda puhdistetut ja paloitellut kantarellit pannulla, kunnes irronnut neste on lähes haihtunut.
Lisää rasva ja kuullota sieniä hetki. Lisää suola ja yrtit. Sekoita ja anna jäähtyä. Yhdistä tuorejuusto kantarelleihin ja soseuta sauvasekoittimella. Pyöristä makua tarvittaessa hunajalla.

Kaalikääryleet jätettiin lopulta pois ohjelmasta, koska niitä ei olisi ehditty tehdä. Kaalilaatikon tein kaalin ja sienten jämistä. Ohjetta sovelsin Keittiön kautta -kirjasta. Ohjeesta tulee noin 20 kaalikäärylettä.

1 iso valkokaali
vettä
suolaa

täytteeksi:
1 dl puuroriisiä tai rikottuja ohrasuurimoita (riisiä)
2 dl vettä
300 g sieniä
1-2 sipulia
suolaa
pippuria
meiramia
3-4 dl hienonnettuja kaalinlehtiä
1,5 dl kaalin keitinlientä

pinnalle:
2-3 rkl siirappia

hauduttamiseen:
kaalin keitinlientä

1. Koverra kaalin kanta ja pane kaali kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Irrota kaalista lehtiä sitä mukaa kun ne pehmenevät
2. Hienonna kaalin pienet sisälehdet täytteeksi,
3. Keitä riisit tai ohrasuurimot vedessä kypsiksi.
4. Sekoita täytteen aineet keskenään, lisää kaalin keitinlientä tarvttaessa. Täyte saa olla löysähköä ja hyvin maustettua.
5. Ohenna pehmitettyjen kaalinlehtien lehtiruotia ja levitä lehdet työlaudalle ja jaa täyte tasaisesti lehdille.
6. Kääri lehdet paketeiksi ja pane ne uunipannulle vieri viereen ja valuta siirappi niiden päälle.
7. Kypsennä kääryleitä noin 200 asteessa kunnes ne ovat ruskistuneet. Mikäli haluat, voit kääntää ne välillä.
8. Alenna uunin lämpötilaa noin 150 asteeseen, lisää uunipannulle haudutusliemi ja anna kääryleiden kypsyä vielä noin 1 1/2 tuntia.


Kalapyörykät on myös alunperin bongattu Maku-lehdestä (4/2010), mutta muuntelin ohjetta.


600 g kalaa (puolet seitä, puolet lohta)
2 dl suolasieniä liotettuna ja paloiteltuna
2 dl kermaviiliä
0,5 dl ruiskorppujauhoja
1 muna
0,5 tl mustapippuria

Jauha kala lihamyllyssä tai monitoimikoneessa.
Lisää joukkoon muut aineet. Sekoita tasaiseksi. Muotoile ja kypsennä koepyörykkä, lisää tarvittaessa korppujauhoja ja mausteita
Pyöritä massasta pyöryköitä leivinpaperoidulle pellille. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Ei kommentteja: