lauantai 25. syyskuuta 2010

Uusia kirjoja, uusia pulmia


Uusia keittokirjoja on kertynyt kesän aikana runsaasti. En voi vastustaa keittokirjoja (en tosin yritäkään), mutta ne tuovat mukanaan joitain uusia pulmia. Näillä kirjoilla ei ole vielä omaa paikkaa.

Pidän keittokirjojani korkeusjärjestyksessä ja uusien kirjojen lisääminen hyllyyn tarkoittaa kaikkien kyseistä kirjaa matalampien kirjojen siirtämistä eteenpäin. Toimeen ryhtyminen kestää ja kirjoja ehtii kertyä pinoiksi asti. Se on toisaalta hyvä, sillä useamman kirjan lisääminen kerralla tuntuu pienitöisemmältä kuin niiden lisääminen yksitellen.

Kirjanhyllynkin kanssa on pohtimista, sillä lehtikotelot ja kaikkein korkeimmat keittokirjat tarvitsisivat lisää tilaa. Alimmat hyllyt ovat niille sopivia, mutta sitä ylemmät ovat matalampia. Jos lisään toisen hyllyn korkeutta, kolmannesta hyllystä tulee vain pokkareille sopiva, sillä sen yläpuolella on kiinteä keskihylly. Tämä sotkee fengsuini täysin, sillä en halua laittaa matalia kirjoja korkeiden "väliin".

Keittokirjoista kokkaillessani olen aloittanut korkeimmasta kirjasta ja edennyt matalampia kohti. Olen ostanut muutamia kirjoja, jotka ovat niin korkeita, että niistä olisi pitänyt jo kokata. Nyt minun pitäisi päättää missä vaiheessa kokkaan niistä.

A) Suhtaudun "liian korkeisiin" kirjoihin väliinjääneinä ja kokkaan niistä heti kun ostan ne. Tällöin yhdelle viikolle tulee useampi kirja ja mitä matalampiin kirjoihin mennään, sitä useammin ostamani keittokirja on korkeampi kuin kyseisen viikon kirja. Se tarkoittaa, että lopulta kokkaan jokaisesta ostamastani kirjasta heti ne ostettuani.

B) Suhtaudun "liian korkeisiin" kirjoihin kuten ne olisivat todellisuudessa matalampia ja asetan ne seuraavan (ja sitä seuraavan jne.) viikon keittokirjaksi. Tällöin kokkaisin edelleen kerran viikossa, mutta uusi kirja tulisi jonoon väliin siirtäen oikean korkuista kirjaa viikolla (tai useammalla eteenpäin).

C) Kokkaan kaikista uusista "liian korkeista" keittokirjoista sitten, kun olen kokannut muut kirjat järjestyksessä. Eli "liian korkeat" kirjat siirtyisivät jonon loppuun. Ongelmana tässä vaihtoehdossa on ennen kaikkea se, että minun pitäisi muistaa mitkä kirjat ovat jääneet väliin -haluan kuitenkin laittaa kirjat hyllyyn oikealle paikalle. Ja kun keittokirjoja on satoja, kestäisi jonon loppuun pääseminen vuosia.

Siinäpä pohtimista sunnuntaille. Jonkinlainen päätös pitäisi tehdä pian, sillä tällä hetkellä kirjoja on ympäri kotia. Harkitsin myös kirjahyllyn siirtämistä makuuhuoneesta olohuoneeseen, mutta se olisi jo isompi projekti.

ps. vaihtoehto B valittu.

Ei kommentteja: