tiistai 10. toukokuuta 2011

Viikon 13/2011 kirja ja ruoka

Tein taas ruokaa seuralaisen luona ja jätin kamerani kotiin. Vaikka kuvaa ei ole, kannattaa ruokaa kokeilla, sillä Salvia-punaviinikana oli taivaallisen hyvää!

Glorian uusi ruokakirja on pehmeäkantinen Gloria-lehden keittokirja, jonne on pyydetty ruokaohjeita tunnetuilta suomalaisilta. Kirja on ostettu kirpputorilta ja se on lehden tapaan taitettu reseptikokoelma, julkaistu 1999. En oikein osaa päättää pidänkö lehtijuttujen tapaan tehdyistä kirjoista. Toisaalta niitä on hauska lukea, onhan parhaissa keittokirjoissa aina myös tarinoita tai tietoa. Toisaalta ruokaohjeet jäävät niissä ikäänkuin sivuun, kuvateksteiksi kuvien päälle tai sivuun.

Satunnaisen aukeaman ohjeet ovat Timo Koivusalon kymmenen parhaan reseptin joukossa. Poro-pekonikäristys ja Äidin uunipossu tuntuvat arkipäiväisiltä Salvia-punaviinikanan rinnalla. Salviaa sisältävät ohjeet ovat aina tervetulleita, sillä ostin kolme kertaa peräkkäin salviaa hullujen päivien maustetarjouksesta. "Tätä maustetta minulla ei vielä olekaan, ostetaanpa!" Tuore salvia vaihtui kuivattuun, kuten joskus ennenkin. Vaikuttaa siltä, että saan kuin saankin salvian käytettyä.

Salvia-punaviinikana (tein puolikkaan annoksen)

8 broilerin rintapalaa (fileitä)
suolaa, valkopippuria
voita
2-3 sipulia
1 rkl currya
2 rkl hienonnettua salviaa (vähemmän kuivattua)
pullo punaviiniä (alkoholitonta punkkua)
2 dl kuohukermaa
lisäksi keitettyä basmatiriisiä

Mausta rintapalat suolalla ja valkopippurilla. Ruskista ne voissa molemmin puolin ja nosta pataan tai paistokasariin.
Kuullota pannunu jääneessä rasvassa sipulisilppu ja valkosipulin kynnet. Lisää curry ja salvia. Kiehauta. Lisää seos lintupaloille ja valuta päälle punaviini, noin 3/4 pullollista. Huokeakin punaviini kelpaa.
Hauduta ruokaa kannella peitettynä, hiljalleen, noin tunti. Poista kansi ja keitä kastiketta kokoon kunnes se on sakeaa.
Jos tahdot, voit lisätä jo haudutusvaiheessa herkkusienipaloja, mutta ne ovat myös mainioita lisäkkeitä riisin ohella. (En lisännyt herkkusieniä.)

Tämä oli ihanaa! Söimme kaiken ja lusikoimme loput kastikkeet suoraan pannulta suuhun. Broilerista tulee tummapintaista, mutta se jää sisältä valkoiseksi. Kokonaiset broilerinfileet olivat melko kookkaita, eivätkä ne maustuneet kunnolla sisältä. Ne voisi suolata etukäteen tai leikata pienemmiksi paloiksi.

Ei kommentteja: