maanantai 23. elokuuta 2010

Valkopapusalaatti pancettan kera (ja raakoja lihajuttuja)

Tähän ruokaan metsästin sekä oikeanlaisia pieni valkoisia Cannellinipapuja että pancettaa. Cannellinipavut löytyivät supermarketin hyllystä ja pancettaa tiesin myytävän Stockmannilla. En jaksanut lähteä lähimarkettia kauemmaksi, joten tartuin syntymäpäivälahjaksi saamaani Gastronomian sanakirjaan. Yleensä pancetta kuvaillaan pekonin tapaiseksi, mutta savustamattomaksi valmisteeksi. Ruotsissa myydään suolattua siansivupalaa nimellä rimmad fläsk, mutta koska sitä ei juuri nyt ollut saatavilla, päätin tehdä pancettaa itse. Sanakirjan mukaan sen on "Italialainen suolattu, pippurilla, neilikalla, kanelilla ja muskottipähkinällä maustettu siankylkirulla, muistuttaa pekonia. Myynnissä tuoreena, ilmakuivattuna ja kevyesti savustettuna." Ostin kastikelihaa, suikaloin sen, ripottelin päälle reilusti suolaa (koska suolaliemi olisi vienyt liikaa aikaa), pippuria, kanelia ja muskottipähkinää. Neilikkaa minulla oli vain kokonaisena ja murskaaminen olisi ollut liian vaativa suoritus, se jäi siis pois. Ohjeessa ei puhuttu pancetan kypsentämisestä mitään, muttei toisaalta mainittu, että olisi pitänyt käyttää ilmakuivattua tai savustettua pancettaa. Minä olisin syönyt lihan raakanakin, mutta säälin ruokavierastani ja käristin suikaleet pekonin tapaan.

Tuo ruotsalainen rimmad fläsk on muuten the läskiä, jota olen pienestä pitäen tottunut syömään ihan sellaisenaan. Ruotsista tuotu herkkupala suikaloitiin ja sitä sitten mussutettiin. Raakaa lihaa syötiin aina äidin luona ollessa enemmänkin. Raakaa mureketaikinaa ruisleivän päällä ja "tönkkösuolattua" lihaa (naudanliha haudataan merisuolaan (ja jääkaappiin) pariksi päiväksi ja syödään leikkeleenä). Nykyään raaka liha on suurempi katastrofi ja minäkin vain salaa maistelen mureketaikinaa ja kotitekoista pancettaa. Koska lukijaa saattaa ällöttää, haluan huomauttaa, että myös ilmakuivatut kinkut ovat raakoja herkkuja, vain vähemmällä vedellä.

Pancetastani tuli oikein maukasta ja tässä on ohje koko salaattiin. Suosittelen!

Fagioli bianchi con pancetta

200 g vihreitä papuja
5 persiljan oksaa karkeana silppuna (sopivasti pakastimesta)
150 g pancettaa (siansivua ja mausteita)
2 tölkkiä valkoisi papuja suolaliemessä, esimerkiksi cannellinia (luomua!)
extra virgin -oliiviöljyä (laitoin 2 rkl)
1 rkl valkoviinietikkaa (käytin omenaviinietikkaa)
merisuolaa ja mustapippurirouhetta

Ryöppää vihreitä papuja kiehuvassa suolavedessä 2-3 minuuttia. Huuhtaise ne nopeasti kylmällä vedellä, että kypsyminen lakkaa.
Nypi persiljanlehdet irti varsista ja silppua karkeaksi.
Leikkaa pancetta kuutioiksi.
Sekoita kaikki salaatiksi.

Ei kommentteja: