sunnuntai 21. marraskuuta 2010

munakoisoruoka, joka yritti karata

Löytöretki Intian keittiöihin -kirjan satunnaisella aukeamalla oli mielenkiintoinen ohje savustetuista munakoisoista tehdylle ruoalle. Kärvennetty olisi ehkä parempi sana, sillä munakoisojen kuori oli tarkoitus paahtaa mustaksi, jolloin munakoisoon tarttuisi savuinen maku. Muistelin, että Siskot kokkaa -blogissa olisi kärvennetty munakoisoja kaasulieden liekillä ja päädyin toteamaan, että he olivat saman ruokalajin kimpussa.

Ruotsissa on sana, joka on täydellinen kuvaamaan tätä ruokaa: röra. Sanakirjan mukaan substantiivi röra tarkoittaa ruoasta puhuttaessa sekoitusta. Tunnettuja sekoituksia ovat esimerkiksi skagenröra ja gubbröra. Sekoitus kuulostaa hassulta ruoan nimeksi, joten omia suomennoksiakin on keksitty. Gubbröraa kutsutaan linkin takana mössöksi ja samaa nimitystä käyttää myös Siskot kokkaa -blogi. Omat pohdintani röran suomenkielisestä vastineesta pysähtyvät aina hakkelukseen. Tahna ei sovi, sillä aineksia ei ole soseutettu. Hakkelus on ihan hyvä sana, onhan rörassakin pieneksi pilkottuja aineksia yhteen sekoitettuna. Siispä tänään ruokana tosi namia intialaista munakoisohakkelusta.


Savustettu mausteinen munakoiso

600 g munakoisoja (1 kpl ~300 g)
1 punasipuli pilkottuna
1 valkosipulinkynsi pilkottuna
2,5 cm pala tuoretta inkivääriä pilkottuna
1 vihreä chili pilkottuna (unohdin ostaa ja käytin punaista chilitahnaa)
3/4 dl öljyä (minä laitoin hieman liikaa öljyä ja se erottui kulhossa)
1/4 tl chilijauhetta (cayennepippuria)
1/2 tl garam masalaa (valmista)
2 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
2 tl suolaa
1/2 tl jauhettua mustapippuria
2 kypsää tomaattia pilkottuna
3-4 rkl tuoreita korianterin lehtiä silputtuna

4 annosta (tein puoli annosta)

Kärvennä munakoisoja kaasuliekillä, hyvin kuumassa uunissa (laitoin munakoison uunivuokaan ja uunin 300 asteeseen) tai lieden sähkölevyllä. Kääntele niitä, kunnes niiden kuori on mustunut joka puolelta (uunissa yli puoli tuntia). Jäähdytä ja poista sitten mustunut kuori (lähtee hyvin helposti levyinä). Paloittele munakoisot. Ei haittaa, vaikka munakoisoihin jäisi mustuneita kohtia, koska niistä ruokaan tulee savun makua.

Hienonna sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili tehosekoittimessa silpuksi, mutta älä kuitenkaan jauha niitä tahnaksi asti. Voit myös silputa ainekset veitsellä ja sekoittaa ne kulhossa.

Kuumenna öljy karhai-pannussa tai paksupohjaisessa paistinpannussa kohtalaisella lämmöllä ja paista siinä sipuli-maustesekoitusta, kunnes se on kevyesti ruskistunut. Lisää pannulle kaikki mausteet sekä suola ja pippuri ja paista sekoittaen 1 minuutin ajan. Lisää joukkoon tomaatti ja hauduta, kunnes nestettä on haihtunut. Lisää pannulle munakoisot ja muhenna niitä puulusikalla samalla, kun sekoitat ne mausteiden kanssa yhteen. Hauduta 10 minuuttia tai kunnes munakoiso on kypsää (koska kuoren kärventämiseen uunissa menee niin kauan aikaa, munakoiso oli jo kypsää).

Sekoita ruokaan silputut korianterin lehdet (jätin korianterin väliin) ja mausta (tarvittaessa) suolalla.

Ps. Kuten kuvasta näkyy, ruoka pyrki kovasti karkaamaan lautaselta. Suuhun se silti päätyi, leivän päälle lusikoituna. Ohjeen mukaan ruokaa voi tarjota myös kylmänä lisukkeena.

Ei kommentteja: