sunnuntai 7. marraskuuta 2010

pekonikebakot

Tina. -keittokirjan satunnainen aukeama tarjosi erilaisia tapas-ohjeita. Jääkaapin tyhjennys-operaatioon niistä parhaiten sopivat kebakot, joihin kadotin sekä kapriksia että oliiveja. Ruoka maistui lähinnä kapriksille, mutta oli muuten ihan syötävää.

Färsspett med bacon och oliver

2 skivor färsk vitt bröd
1 dl mjölk
1 ägg
400 g blandfärs
1 gul lök
1 dl oliver
2 msk kapris
3 msk flytande koncentrerad köttbuljong (lähikaupan valikoimiin ei kuulunut fondeja, joten murensin palan liemikuutiota 3 rkl kiehuvaa vettä)
8 skivor bacon
8 grillspett
vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort brödkanterna och smula ner brödet i en skål. Rör ihop brödsmulorna med mjölken och ägget. Skala löken och hacka den och oliverna (hienonsin myös kaprikset). Blanda ihop brödblandningen med färsen, löken, oliverna och kaprisen. Smaksätt med peppar och köttbuljong. Blöt händerna och forma små järpar av smeten. Linda en baconskiva runt varje järpe. Lägg dem på en plåt med skarven nedåt och stek i ugnen 15-20 min. Trä sedan grillspetten genom järparna, när de svalnat något. (En lopulta katsonut tarpeelliseksi laittaa kebakoita vartaisiin.)

Ei kommentteja: