sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Viikon 41 keittokirja

Viikolla 41 kokkailin ruotsalaisten suosikkikokin Tina Nordströmin keittokirjasta Tina. Hänen kokkiohjelmaansa olen katsonut kerran, olin silloin vaihto-opiskelijana Ruotsissa, enkä ymmärtänyt Tinan puheesta mitään. Tinan kotisivujen mukaan hänen viimeisimmät kirjansa ja kokkiohjelmansa ovat vuodelta 2006 ja nykyään hän toimii muissa tehtävissä.
Tina. on ohut, väljästi aseteltu keittokirja, jossa on 67 ruokaohjetta SVT:n mat-ohjelmasta. Ohjeiden lisäksi kirjassa on vinkkejä ruoanvalmistukseen. Tina neuvoo esimerkiksi laittamaan tuorekelmun suoraan jäätelön tai kiisselin pinnalle, ettei siihen muodostu kuorta. Hauskin osio kirjassa on nimeltään hundralappen, jossa kokki haastaa itsensä hankkimaan raaka-aineet päivälliseen yhdellä sadan kruunun setelillä. Hauskuutta tuo lähinnä se, kuinka Tina kertoo olleensa kauhistunut ideasta: ettei noin halvalla voi saada ruokaa. Luvun aloitusteksti taitaa kertoa enemmän kokin ja oletetun lukijan sosioekonomisesta taustasta kuin mistään muusta, jos tarkoitus on yhdessä päivitellä, kuinka kummallista/hassua ja hauskaa on yrittää kokata sadalla kruunulla neljälle hengelle. Sata kruunua on kutakuinkin 10 euroa. Minusta tuntuu, että yli 10 euron käyttäminen yhteen ateriaan on turmiollista useimpien taloudelle. Minusta myös tuntuu, että useimmille ei ole vaikeaa ruokkia neljää ihmistä kymmenellä eurolla. Olenko aivan väärässä?

Ei kommentteja: