keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Napsijatäytteiset burritot









Viikon 42 ruokaa olivat napsijatäytteiset burritot, joiden valmistaminen viipyi aina vain. Miksikö? Ainesosaluettelossa komeilee napsijan ja muiden ainesten lisäksi annatton siemeniä ja pasillachili, jotka aiheuttivat kokille harmaita hiuksia. Mitä ne ovat? Mistä niitä saa? Jostain syystä en ottanut projektikseni saman aukeaman meribassia appelsiini-chilisalsan kera, vaikka se (ainakin tässä vaiheessa ajateltuna) olisi ollut huomattavasti vaivattomampi ohje. Sitäpaitsi napsijaa tai sitä korvaavaa kalaa etsiessäni löysin Stockmanin kalatiskistä tuoretta meribassia. Se olisi siis ollut helpompi valinta, mutta tällä kertaa kerjäsin hankaluuksia ja halusin valmistaa käsittämättömän kuuloisia kalaburritoja. Kuka nyt haluaisi täyttää burritonsa kalalla?

Ruoasta tuli ihan hyvää. Mantelit kuulostivat erikoiselta lisältä ruokaan, mutta ne maistuivat kalan kanssa ja toivat rakennetta ruokaan. Suolaa ruoka olisi kaivannut, sitä ei ollut ohjeessa lainkaan ja kun chili eikä annattokaan maistunut ruoassa, oli hieman pettynyt.

Napsijatäytteiset burritot

6 hengelle (minä tein 2/3 annosta, koska minulla oli yksi kala)

Ainekset:
3 fileetä napsijakalaa tai muuta valkoista, kiinteälihaista kalaa (ostamani napsija painoi 485 g ja siitä aika pieni osa oli syötävää, joten yksi filee painoi ehkäpä 150 g)
1,25 dl pitkäjyväistä valkoista riisiä
2 rkl öljyä
1 pieni sipuli hienoksi pilkottuna
1 tl jauhettuja annatton siemeniä (ostamassani valmiissa annattonsiemenjauheessa oli myös maissitärkkelystä, joten laitoin sitä hieman enemmän)
1 pasillachili tai vastaava kuivattu chili ilman siemeniä jauhettuna (jättimäinen, musta ja aika mieto kuivattu chili)
75 g suikaloituja manteleita (ostin kuorittuja manteleita ja "suikaloin" lohkomalla kuten veneperunat)
200 g tomaattimurskaa
3 dl raastettua Monterey Jack -juustoa tai mietoa cheddaria (amerikkalaisia juustoja ei kuulemma tuoda Suomeen, joten ostin sitä viisiväristä cheddaria)
8 vehnätortillaa, halkaisijaltaan 20 cm
sileälehtistä persiljaa koristeluun
(limetin lohkoja)

1. Kuumenna grilli. Grillaa kaloja öljytyllä ritilällä noin 5 minuuttia. Käännä fileet kerran grillaamisen aikana. (Paistoin fileet pannulla) Kun kalat ovat jäähtyneet, poista nahat ja pilko kalat kulhoon.
2. Mittaa riisi kattilaan ja laske kylmää vettä päälle. Sulje kattila kannella ja kuumenna kiehuvaksi. Valuta riisi, huuhtele vedellä ja valuta uudelleen.
3. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuli pehmeäksi ja läpikuultavaksi. Sekoita joukkoon annattojauhe ja chili ja paista 5 minuuttia.
4. Lisää riisi ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon myös kala ja mantelit sekä tomaattimursta. Hauduta ruokaa keskilämmöllä kunnes neste on imeytynyt ja riisi on pehmeää. Sekoita joukkoon juusto ja nosta kattila levyltä. Lämmitä tortillat.
5. Jaa täyte tortilloille ja taita tortilla kuvan mukaan paketiksi. Koristele annokset persiljalla ja haluatessasi limetin lohkoilla. Lisäkkeeksi sopii vihreä salaatti.

Ei kommentteja: