sunnuntai 21. marraskuuta 2010

punainen curry kalalla sekä bambunversoilla

Viikon 46 ruoan valmistin kirjasta Löytöretki Thaimaan keittiöihin. Päädyin käyttämään valmista currytahnaa, jonka ostin Vii Voanista. Tahnan voisi hyvin valmistaa itsekin, mutta pitkä ainesosalista yhdistettynä ainesten kalleuteen ja murskaamisen työläyteen oli liikaa, etenkin kun ohje antaa mahdollisuuden käyttää valmista currytahnaa. Ruoasta tuli uskomattoman hyvää, vaikka kala herättääkin minussa aina epäilyksiä. Tässä ruoassa mausteisuus ja tulisuus peittää kalan tuoksun ja osin maunkin. Jos pitää ihan hirveästi kalasta, saattaa tietysti pettyä, kun ruoka maistuu enemmän currylle kuin kalalle. Kalana käytin tuoretta seitiä, lähes kaikki muut ainekset ostin samalla kun ostin currytahnan. Palmusokerin kuvittelin olevan siroteltavaa erikoissokeria, enkä siksi tarkistanut asiaa ennen kauppareissua. Palmusokeri myydäänkin kiinteänä, jolloin se muistuttaa kovettunutta hunajaa tai tahnana, jolloin siihen on sekoitettu vettä. Gastronomian sanakirjan mukaan ensimmäinen sopii viljatuotteisiin ja karkkeihin, jälkimmäinen esimerkiksi suolaisiin ruokiin makeutta tuomaan. Arvatkaapa ostinko juuri sitä kiinteää palmusokeria? Kaupassa ajattelin tahnan olevan halpistuote, kun sitä oli laimennettu vedellä. Kotona huomasin, että kiinteää sai rapsutella aika paljon kahden ruokalusikallisen irrottamiseksi. Muuta eroa kahdella purkilla ei käsittääkseni ole, toinen vain on helpompi käyttää.

Kaeng phet pla kup naw mai

1/2 dl koookosmaitoa
2 rkl punaista currytahnaa tai kaupan tahnaa
4 1/2 dl kookosmaitoa
1 1/2 - 2 rkl palmusokeria
3 rkl kalakastiketta
350 g kiinteää nahatonta valkoista kalafileetä 3 cm leveinä kuutioina
275 g vedessä säilöttyjä bambunversoja leikattuna tikunmuotoisiksi paloiksi
50 g galangaa ohuina viipaleina
5 kaffirlimetin lehteä kahtia revittynä

4 annosta

Laita kookoskerma wokki- tai paistinpannulle ja hauduta keskilämmöllä noin 5 minuuttia tai kunnes kerma alkaa jakautua ja pinnalle kerääntyy öljyä (en huomannut erottumista ja luovutin). Sekoita kermaa, jos se alkaa ruskistua reunoilta. Lisää currytahna ja sekoita hyvin yhteen. Kypsennä, kunnes ainekset alkavat tuoksua.

Sekoita kookosmaito ja lisää sitten sokeri sekä kalakastike. Anna kypsyä 2-3 minuuttia. Lisää kala sekä bambunversot ja hauduta noin 5 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes kala on kypsä.

Lisää galanga sekä kaffirlimetin lehdet. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Aseta tarjoilulautaselle.

Ps. Pyysin seuralaista mittaamaan kalakastikkeen ruokaa varten. Olimme tutustuneet kalakastikkeeseen ensimmäistä kertaa vietnamilaisen keiton lisukkeena ja kokemuksen muistaen hän kysyi usemman kerran olenko varma siitä, että ruokaan laitetaan puoli desilitraa kyseistä kastiketta. Tässä ruoassa kalakastike maistui huomattavasti paremmin.

Ei kommentteja: