Minä ihmettelen, miksei mirinin tilalla voi käyttää makeuttamatonta riisiviinietikkaa ja sitä, miksei shaoxing-riisiviiniä voi korvata sakella. Gastronomian sanakirja tuntee vain saken ja kertoo, että se on valmistettu käymismenetelmällä riisimäskistä sake-hiivan ja koji-homeen avulla. Saket voivat muistuttaa valkoviinejä, punaviinejä tai sherryjä ja niitä käytetään myös ruoanvalmistuksessa. Koska sherry kuulosti enemmän brittirouvien iltapäiväteelle kuuluvalta, päädyin alkoon ostamaan mahdollisimman kuivaa sakea.
Seuraavaksi otin selvää vaaleasta soijakastikkeesta, joka osoittautui "kevytsoijakastikkeeksi". Ihmettelin nimittäin pari kuukautta sitten kaupassa myytävää Light soijakastiketta: luulin sitä kevyeksi soijakastikkeeksi enkä ymmärtänyt, miten soijakastiketta voisi keventää, kun ei siinä ole rasvaakaan. No, se onkin siis vaaleaa soijakastiketta, joka antaa makua, muttei juurikaan väriä.
Ruokaan laitoin vain 400 g lihaa ja hieman enemmän sipulia. Ruoasta tuli ihan hyvää, mutta odotin hieman enemmän. Nyt ruoka maistui lähinnä soijakastikkeelle.
Paistettua naudanlihaa ja kevätsipulia
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl vaaleaa soijakastiketta (light)
1 rkl shaoxing-riisiviiniä (sakea)
2 tl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
3 rkl öljyä
5 kevätsipulia ohuina suikaleina
Kastike
3 rkl vaaleaa soijakastiketta
2 tl sokeria
1/1 l paahdettua seesamiöljyä
6 annosta
Leikkaa liha syiden vastaisesti 2 mm viipaleiksi ja sitten suupaloiksi (minulla oli valmiita suikaleita, joita pilkoin lisää). Sekoita joukkoon valkosipuli, soijakastike, riisiviini, sokeri ja maissitärkkelys. Anna maustua jääkaapissa vähintään 1 tunti. Valuta. Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään.
Kuumenna wok suurella lämmöllä, lisää öljy ja kuumenna erittäin kuumaki. Kypsennä lihaa kahdessa erässä 1 1/2 minuuttia tai kunnes se on ruskistunut. Ota wokista ja valuta. Kaada öljy wokista ja ota talteen 1 ruokalusikallinen.
Kuumenna talteen ottamasi öljy suurella lämmöllä erittäin kuumaksi ja paista kevätsipulia koko ajan sekoittaen 1 minuutti. Lisää liha ja kastike. Sekoita, niin että liha ja kevätsipulit peittyvät kastikkeeseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti