perjantai 7. toukokuuta 2010

uunitomaatteja

Roasted tomatoes with garlic and lime
(tein puolikkaan annoksen)

16 small vine-ripened tomatoes (käytin 250 g kirsikkatomaatteja)
juice of 2 limes
2 teaspoons Asian sesame oil (paahdettua seesamiöljyä)
2 cloves garlic, crushed
2 tablespoons balsamic vinegar
1 teaspoon sea salt
cracked black pepper to taste
sea salt, for serving
baby aragula (rocket) leaves, for serving
lime wedges, for serving

Preheat oven to 110 C. Using a sharp knife, cut 2 shallow slits in any part of each tomato. Place tomatoes on a parchment-lined (baking paper-lined) baking sheet. In a small bowl, combine lime juice, sesame oil, garlic ang vinegar. Drizzle over tomatoes. Sprinkle with salt ang plenty of black pepper.
Bake tomatoes fo 1 hous. Turn oven off and allow tomatoes to cool in oven, about 1 hour. Carefully trasnfer to a serving dish.
Serve accompanied with sea salt, aragula leaves and lime wedges.
The tomatoes can be stored, covered, in the refrigerator for up to 3 days.

Kaikissa englanninkielisissä keittokirjoissa olen karsinut ilmaisua ja jättänyt pois kuppimitat, fahrenheit-asteet ja muut elämää hankaloittavat ilmaisut, mikäli ohjeessa on mainittu myös tutumpi yksikkö. Huolimatonta kokkia ne kuitenkin kiusaavat, sillä paahdoin tomaatteja ensin 225 asteesssa luettuani vain fahrenheit-lukeman. Myös suolan ja pippurin lisäsin vasta myöhemmin, mutta tärkeintähän on maukas lopputulos. Marinadissa oli jujua ja tomaattien maku tiivistyi mukavasti uunissa. Balsamiviinietikkaa oli hieman liikaa makuuni. Asettelin tomaatteja lautaselle vain valokuvaa varten -muut söin suoraan uunivuoasta ja lautanenkin tyhjeni kuvan ottamisen jälkeen.

Ei kommentteja: