lauantai 29. toukokuuta 2010

Petit-chou-bakelser

Vaniljatäytteiset, suklaaseen dipatut tuulihatut

Petit-chou-deg:
50 g osaltat smör (käytin normaalisuolaista voita)
1 3/4 dl (90g) vetemjöl, siktat två gånger (kapinoin enkä siivilöinyt jauhoja)
3 ågg, lätt vispade

Fyllning:
3 3/4 dl mjölk
4 äggulor
3/4 dl (90 g) strösocker
3 matskedar vetemjöl
1 tesked vaniljsocker

110 g mörk chocklad av god kvalitet
2 teskedar vegetabilisk olja

1. Värm ugnen till 210 C. Lägg smöret i en stor tjockbottnad kastrul med 1 3/4 dl vatten (tätä ei siis ollut ainesosalistassa) och rör om på medelstark värme tills det kokar upp. Ta av från värmen och blanda snabbt med mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och fortsätt rära om kraftigt tills smeten släpper kanterna. Låt svalna något.
2. Lägg över i en skål och rör om så smeten svalnar ännu mer. Tillsätt det vispade ägget i omgångar, cirka 3 teskedar i taget, och rörö om kraftigt tills allt ägg har tillsatts och smeten är tjock och blank - en träsked ska kunna stå upprätt i den. (Är smeten för lös har ägget tillstatts för snabbt. Fortsätt röra om kraftit i flera minuter till eller tills den tjocknat.) Klicka ut smeten på två bakplåtar och lämna plats åt den att rinna ut. En rågat tesked smet ger en liten petit-chou. Stänk vatten över plåtarna - ångan när det avdunstar hjälper degen att höja sig. Grädda i 20-30 minuter eller tills petit-chouerna har fin färg och låter ihåliga. Ta ut dem och gör ett litet hål nedtill i var och en. Ställ tillbaka dem i ugnen i 5 minuter för att torka ur. Låt kallna på galler.
3. Gör fyllningen: koka upp mjölken i en liten kastrull. Ställ åt sidan och vispa snabbt äggulor och socker lätt och krämig i en bunke. Vispa ned mjölet. Häll långsamt den varma mjölken över äggsmeten under oavbruten vispning. Diska kastrullen, häll tillbaka mjölksmeten och koka upp under omrörning med en stålvisp. Koka i 2 minuter och rör om ofta under tiden. Lägg över krämen i en skål, rör ned vaniljsockret, täck ytan med plastfolie sp det inte blir skinn på krämen och ställ den i kylskåp tills en kallnat.
4. Spritsa in fyllingen i petit-chouerna genom hålet nedtill, med hjälp av en strut och spritsmunstycke. Smält chocklad och olja försiktigt, rör smeten slätt och doppa översidan av bakelserna i choklad.

Tuulihattujen ohje vaikutti pitkältä, mutta oli hyvin yksityiskohtainen ja toimiva -tuulihatut onnistuivat täydellisesti. Vaniljakiisseli tuntui melko mitättömän makuiselta mauttomien tuulihattujen sisällä ja tumma suklaakin maistui yhdistelmässä vain tympeältä. Tuulihattujen ohjeen otan jatkossa tästä kirjasta, mutta täytteen jostain muualta.

Ei kommentteja: