keskiviikko 5. toukokuuta 2010

vihreää tandoorikanaa

Tandoori chicken

4 chicken legs (käytin vain 4 koipea)
4 chicken thighs
180 g plain (natural) yogurt (turkkilaista)
1 teaspoon garam masala
2 teaspoons peeled and grated fresh ginger
6 cloves garlic, finely chopped (vähempikin olisi riittänyt)
1/4 teaspoon ground turmeric
1 teaspoon ground coriander (siemeniä)
1 tablespoon fresh lemon juice (pullosta...)
1/4 teaspoon Chinece powdered red food coloring (en raaskinut ostaa, mikä kostautui myöhemmin)
pinch sea salt
1 tablespoon vegetable oil (mitä, pitikö laittaa öljyäkin?)
2 limes, guartered (jätin väliin)

Using a sharp knife, make 2 slits in skin side of each chicken piece. (en ollut ihan varma mitä olin tekemässä, mutta viiltelin koipia ja kuvittelin, että marinadi imeytyisi paremmin)
Place chicken pieces in a baking dish. In a small bowl, combine yogurt, garam masala, ginger, garlic, turmeric, coriander, lemon juice, red coloring, salt and oil. Mix well. Pour over chicken pieces and toss to coat chicken. Cover and refrigerate for 2 hours. (en sotkenut kahta astiaa vaan sekoitin marinadin astiassa ja kippasin broilerit sinne. marinointiajaksi tuli 10 tuntia kahden sijaan.)
Remove chicken from refrigerator 30 minutes before roasting. Preheat oven to 220 C. Transfer chicken to a roasting pan. Roast for 25 minutes, or until juices run clear when the chicken is pierced with a sharp knife. Remove from oven. Serve immidiately, with lime wedges. Serves 4.

Koska jätin punaisen elintarvikevärin väliin, oli ruoan pääväri kurkuman keltainen. Jostain syystä kypsennyksen jälkeen marinadi oli muuttunut vihertäväksi ja valkosipulinkynnet kirkkaan vihreiksi. Pikainen Kemiaa keittiössä ja Uteliaan kokin selaus ei valitettavasti tuonut vastausta ongelmaan, mutta googlen ihmemaasta löysin erilaisia selityksiä värimuutokselle. Hassua, ettei moista ole tapahtunut ennen, vaikka valkosipulia kuluukin runsaasti.

Liha jäi vaaleaksi ja oli lähes mausteetonta viisinkertaisesta marinointiajasta huolimatta. Seuraavalla kerralla rullaisin nahat pois tieltä marinoinnin ajaksi, kääntäisin ne takaisin paistamista varten ja nostaisin uunin lämpötilaa hieman. Marinadi oli oikein hyvää ja pidin turkkilaisesta jogurtista, jota maistoin ensi kertaa. Ohje toimisi oikein hyvin kokonaisilla koipireisillä ja rintafileillä, miksei suikaleillakin. Ylimääräisen marinadin kippasin kattilaan ja kuumensin varovasti kiehuvaksi -jogurtti ei juoksetu ja herkun voi syödä. Kuumentamatonta marinadia ei tietenkään kannata syödä, ettei saa raa'an lihan mahdollisia bakteereja. Tämäkin ruoka oli mieluista ja päätyy korjausten jälkeen uudelleen toteutettavaksi.

Ei kommentteja: