torstai 13. toukokuuta 2010

Haudutettua kalaa

Paloina tai fileinä keitetty/haudutettu kala

1. Leikkaa kalat halutun muotoisiksi paloiksi.
2. Mausta kalat suolalla (0,5 rkl / 1 kg kalaa) ja ripauksella valkopippuria
3. Lado kalat voideltuun vuokaan ja kaada niiden päälle kalan keitinlientä niin, että kalat juuri ja juuri peittyvät.
4. Kypsennä uunissa (200 C) tai höyryssä (80 C) noin 10 minuuttia.
5. Valuta kalat ja pane tarjolle.

Ostin ruokaa varten kirjolohta reilut 200 grammaa eli yhden ihmisen annoksen. En juurikaan syö kalaa, joten minulle oli yllätys kuinka kallista lohi on juuri nyt -filee maksaa lähes 20 euroa kilolta. Moni vaalea kala oli edullisempaa, mutta nirsoilin tällä kertaa.
Ohje on yksinkertainen, joten kala pienimpään uunivuokaan, suolaa, valkopippuria ja keitinlientä päälle. Mitä keitinlientä? Säilyttävätkö ravintolat keittämiensä kalojen lientä haudutettua kalaa varten? Kalaliemi on kalaliemi, tulipa se kattilasta tai kuutiosta, mutta mitä ihmeen kalalientä? Oma kalanihan on raaka, ei siitä ainakaan. Koska kaapista ei löydä kalaliemikuutioita, ripottelen suolaa ja pippuria vähän enemmän ja korvaan keitinveden vesijohtovedellä.
Ehtiiköhän kala kypsyä kymmenessä minuutissa? En epäilisi jos vesi olisi kiehuvaa, mutta nyt mietin ehtiikö vesikään lämmetä. Kellon hälyttäessä avaan epäilevästi uunin luukun. Veden alta paljastuu kypsyysasteeltaan juuri oikeanlainen kala. Täydellistä? No, mausteita olisi voinut olla enemmänkin. Todistettiinpa taas, että kala kypsyy nopeammin kuin suostun kuvittelemaankaan.

Ei kommentteja: