sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Kesäinen herne-ruohosipulikeitto parmankinkun kanssa

Tämä viikon 19 keitto on kirjan mukaan kevyt ja virkistävä keitto, joka kaiken lisäksi on nopea ja yksinkertainen valmistaa. Minä huomasin vasta kokkaillessani, että keitto oli kylmänä tarjottava. Tein jälleen puolikkaan annoksen.

Tarvitset:
25 g voita
1 purjo viipaleina
1 valkosipulinlohko murskattuna
450 g pakastettuja vihreitä herneitä
1,2 litraa kasvislientä
nippu tuoretta ruohosipulia silputtuna
3 dl kuohukermaa
6 rkl maustamatonta jogurttia
4 viipaletta silputtua parmankinkkua
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
koristeluun tuoretta ruohosipulia

1. Sulata voi kattilassa. Lisää purjo ja valkosipuli. Pane kansi päälle ja hauduta sipulit pehmeiksi hiljaisella tulella 4-5 minuuttia. Sekoita joukkoon herneet, kasvisliemi ja ruohosipuli. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja annan hautua 5 minuuttia. Jäähdytä hieman.
2. Soseuta keitto monitoimikoneessa sileäksi. Kaada kulhoon, sekoita joukkoon kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Pane jääkaappiin ainakin 2 tunniksi.
3. Nostele keitto lautasille ja pane nokare jogurttia kunkin keskelle. Ripottele parmankinkun suikaleet keiton pinnalle ja koristele ruohosipulilla ennen tarjoilua.
Kokin vinkki: Aistikkaan koristeen keiton pinnalle saat, kun leikkaat ruohosipulia viideksi noin 6 cm:n pätkäksi ja sidot ne nipuksi vielä yhdellä ruohosipulilla.

Kauppalistaa kirjoittaessani en kiinnittänyt huomiota siihen, että ohje sijaitsi luvussa kylmää ja vielä kylmempää. Keitto maistui lämpimänäkin varsin hyvältä. Ohjeen ongelmana oli liiallinen nesteen määrä. En huomannut kaataa osaa kasvisliemestä pois ennen soseutusta, joten ruohosipulit tuntuivat aina karkaavan sauvasekoittimen teristä. Valmis keitto oli aivan liian löysää ja jogurttikin upposi kulhon pohjalle. Koristelin keiton aistillisesti kirjan ohjeen mukaan. Parmankinkkupaketin avasin jo edellisenä iltana herkutellakseni hieman. Unohdin kuitenkin paketin pöydälle ja muutaman tunnin kuluttua päätin syödä kaiken heti sen sijaan, että olisin jäähdyttänyt tuotteen uudelleen. Siksi keitto syötiin ilman kinkkua.

Ei kommentteja: