maanantai 3. toukokuuta 2010

risa ja rämä -ei ollenkaan rakas

Keväällä 2006 päätin, että tarvitsen kameraa tulevilla reissuillani. Halusin edullisen peruskameran, jonka akut ovat uusittavissa ja korvattavissa paristoilla. Päädyin lopulta Samsungiin, joka harmaannuttaa hiuksiani edelleen.
Ostin kameran perjantaina ja vein sen takaisin maanantaina. Kamera sammui yhtäkkiä kesken valokuvaamisen, lukittui ja suostui toimimaan vasta muutaman minuutin kuluttua muistikortin ja akkujen poistamisen jälkeen. Nuori myyjätyttö oli kovin epävarma siitä, oikeuttaako tällainen vika takuuvaihtoon. Onneksi paikalle saatiin kokeneempi myyjä, joka oli kanssani samaa mieltä siitä, ettei kamera voi tiltata joka toisen kuvan kohdalla. He kuitenkin halusivat todisteita ja palasin kotiin leikkimään kameralla -kamera nimittäin toimi juuri sen hetken, kun sitä kokeiltiin myymälässä. Kotona tarvittiin vain pari valokuvaa ja taas kamera pimeni. Sitten vain takaisin liikkeeseen näyttämään pimennyttä kameraa, jota ei saanut takaisin päälle poistamatta muistikorttia ja akkuja. Maanantaikappale lähetettiin takaisin valmistajalle ja minä poistuin uusi kamera kainalossani.
Uusi kamera ei tuonut onnea eikä iloa. Kameran sopeutuminen valaistukseen käy huomattavan hitaasti ja kameraa joutuu pitämään paikallaan useita sekunteja ennen kuin sillä saa otettua kuvan vaikkapa hämärissä sisätiloissa. Onnistunut kuva on aina iloinen sattuma, joka vaatii kirkkaan päivänvalon (vaan ei auringonpaistetta varjoineen).
Olen huono valokuvaaja. Huono kuvaaja ja huono kamera ei ole hyvä yhdistelmä. Olen yrittänyt rakentaa kotiini pienoisstudiota ruokien kuvaamiseen, mutten saa hämärään asuntooni riittävästi valoa. Eräs ystäväni lupasi auttaa studion rakentamisessa seuraavalla vierailullaan, joten kuvien laatu paranee ehkä hieman.
En osaa juurikaan säätää kameraani, ahdistun jo siitä, että toisilla kameroilla automaattitoiminto riittää kohtuulliseen kuvan laatuun. Minun kamerallani kuvaus hämärässä tuntuu olevan mahdotonta -tilanne ehtii mennä ohi ennen kuin kamera on valmis ja kuvasta tulee kelvoton. Mitä ihmettä teen kameralla, jolla voi kuvata vain keskipäivällä ulkona? En myöskään halua kameraa, joka jähmettyy säännöllisesti ja syö akkuja hurjaa vauhtia. Nyt kamerani leikkii taiteellista. Kuvassa valmistuu viikon 12 ruoka, jonka kamera on asetellut oman mielensä mukaan. Ehkä olisi siis aika hankki uusi kamera. Se ei ole Samsung.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

:-D Tän tilanteen pystyin hyvin kuvitteleen.... Norva