sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Appelsiininkuori, säilötty

Viikon 20 ohjeena olivat säilötyt appelsiininkuoret. Valitsin tämän ohjeen appelsiiniaukeamalta, koska mieleni teki makeaa ja säilötyt appelsiinin kuoret käyvät makeisista etenkin jos ne kuorruttaa suklaalla. Käytin vain kaksi appelsiinia, joten puolitin muutkin ainemäärät.

Appelsiininkuori, säilötty

4 appelsiinia
200 g sokeria (n. 2,5 dl)
2,5 dl vettä

1. Pese appelsiinit ja kuori ne ohuelti. Poista valkoinen kalvon kuoren sisäpuolelta kokonaan ja leikkaa keltaiset osat suikaleiksi.
2. Keitä kuorisuikaleet kypsiksi vedessä 10-15 minuuttia. Nosta ne reikäkauhalla pois.
3. Lisää sokeri keitinveteen ja anna kiehahtaa. Lisää appelsiininkuoriruikaleet ja anna kiehua,kunnes ne ovat läpikuultavia ja seos on siirappimaista.
4. Nosta kuoret pois ja jäähdytä ne. Pane kylmät appelsiininkuoret lasipurkkiin ja kaada keitinlientä päälle ja sulje tiiviisti.

Kokeilin appelsiinin kuorimista perunankuorimaveitsellä, sillä ajattelin, että se ottaa ohutta suikaletta pinnasta vähän samaan tapaan kuin sitrusrauta. Ehkäpä ohjeen mukaan toimien olisin käyttänyt appelsiinin paremmin hyödyksi, mutta nyt en joutunut vuolemaan valkoisia osia irti, kun niitä ei ollut kiinni kuorikiehkuroissa. Keitin kuorisuikaleet kypsiksi, mutta en nostanut niitä pois kattilasta, vaan lisäsin vain sokerin joukkoon ja keitin siirapiksi. Samoin lopussa kaadoin kattilan sisällön lasipurkkiin sen sijaan, että olisin nostanut kuoret pois liemestä, jäähdyttänyt ne ja lisännyt vaiheittain purkkiin.

Huolellisesta pesemisestä huolimatta appelsiininkuorissa ja sokeriliemessä oli tympeä sivumaku. Pitäisi kokeilla sama ohje luomuappelsiineilla, jotta saisin selville oliko kyseessä jokin käsittelyaine. Appelsiinimarmeladissa kun appelsiinin kuori maistuu aivan erilaiselta.

Ei kommentteja: