sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Varmrökt makrill

Otsikon perusteella luulisi, että nyt etsitään savustuspönttöä ja pihaa jossa käyttää sitä. Lähempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että savumakrillit haetaan kaupasta ja ruoka on eräänlainen höystö makrillille. Tässä ohjeessa yhtyvät kolme inhokkiani: kala, kaprikset ja piparjuuri. Ohje on neljälle, mutta kahdelle riitti yksi pieni makrilli (150 g) ja puolikas annos muita aineksia.
Varmrökt makrill
2 rökta makrillar (ca 600 g) eller samma mängd varmrökt lax eller böckling
smör till formen

4 ägg
1 rödlök
1 purjolök
1 knippe finskuren gräslök
1 knippe finhackad dill
3 msk kapris
2 msk riven pepparrot
2 tomater
salt och peppar

till servering:
nypotatis (käytin vanhoja perunoita)
100 g brynt smör
2 dl gräddfill (koimme tarpeettomaksi)

Sätt ugnen på150 C. Koka äggen 8 min. och kyl dem. Skinna makrillen och bena försiktigt ur den, så att fileerna blir så hela som möjligt. Lägg fileerna i en smord ugnssäker form, baka i mitten av ugnen i 5 minuter.
Gör under tden i ordning garnityret: Skala och hacka rödloken. Ansa och skiva purjolöken fint. Blanda ihop rödlök, purjo, gräslök, dill, kapris och pepparrot. Skär äggen i ganska störa bitar. Tärnä tomaterna.
Garnera fisken med ägg, tomat och grönsakshack. Sätt tillbaka i ugnen ca 5 min. Bryn under tiden smöret, som verkligen skall vara brynt.
Ta ut formen ur ugnen, ringla över smöret och servera genast med dillångade nypotatis och gräddfil.

Valmistelin ruoan kotonani ja otin vuoan mukaan kyläpaikkaan. Tiskin säästämiseksi en sekoitellut kasviksia keskenään, vaan pilkoin ne kaikki suoraan kalojen päälle. Kylässä laitoin vuoan uuniin perunoiden kypsymisen ajaksi. Edellä mainituista nirsoiluista johtuen en itse kyennyt ylistämään ruokaa, mutta seuralaiseni piti sitä erinomaisena. Makrilli oli meille molemmille uusi tuttavuus, eikä tuo rasvainen kala ollut lainkaan hullumpaa. Myös ruskistettu voi maistui ja päässee uusintatestiin uusien perunoiden ja sillin kanssa. Kuvassa viikon 21 ruoka valmiiksi koottuna.

Ei kommentteja: