sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Borlottipapumusaka

Borlottipavut ovat ruskeita papuja, joissa on punaisia viiruja. Viirut valitettavasti katosivat keittämisen myötä. Pavut tunnetaan myös roomanpapuina ja karpalopapuina. Omani ostin Punnitse ja säästä -kaupasta Sörnäisistä, sillä en halunnut ylimääräisiä purkkeja ruokakaappiini. Annos oli jälleen puolikas ja siitä olisi riittänyt neljälle. Viikon 22 ruoan valmistin etuajassa reissujeni vuoksi.

Borlottipapumusaka

250 g kuivattuja borlottipapuja
2 viipaloitua isoa munakoisoa
3/4 dl oliiviöljyä (käytin rypsiöljyä)
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 silputtu sipuli
125 g viipaloituja herkkusieniä (jostain syystä ymmärsin sanasta viipaloitu, että säilykkeenä...)
2 x 440 g tölkkiä murskattuja tomaatteja
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl silputtua tuoretta oreganoa

Kuorrute:
2,5 dl maustamatonta jogurttia
4 kevyesti vatkattua munaa
5 dl maitoa
1/4 tl paprikajauhetta
1,25 dl (50 g) vastaraastettua parmesanjuustoa
1,25 dl 40 g) tuoreita leivänmuruja

1. Liota borlottipavut kylmässä vedessä yön yli, huuhdo ja valuta hyvin.
2. Laita pavut isoon paksupohjaiseen kattilaan, peitä vedellä ja kuumenna kiehuvaksi. Laske lämpöä ja anna papujen kiehua hiljalleen kypsiksi noin 1 1/2 tuntia, valuta.
3. Ripottele tällä välin munakoisoviipaleille suolaa jaa siirrä sivuun 30 minuutiksi. Huuhdo ja kuivaa talouspaperiin. Sivele munakoisoviipaleille hieman öljyä ja ruskista kuumassa grillissä 3 minuuttia molemmin puolin. Valuta talouspaperin päällä. (En huuhtonut viipaleita, pyyhin ne vain paperilla. Grillin sijaan laitoin viipaleet 250 asteiseen uuniin ilman öljyä, kunnes ne saivat väriä)
4. Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Kuumenna loput öljystä isossa paksupohjaisessa kattilassa, lisää valkosipuli ja sipuli ja kääntele keskilämmöllä 3 minuuttia, tai kunnes sipulit hieman ruskistuvat. Lisää herkkusienet ja ruskista kevyesti 3 minuuttia. Hämmennä joukkoon tomaatit, viini, tomaattipyree ja oragano. Kuumennna kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja hauduta 40 minuuttia, kunnes kstikkeesta on tullut sakeaa. (En hauduttanut ruokaa riittävän kauan ja kastike jäi löysäksi, mikä huononsi lopputulosta.)
5. Kokoa musaka: Lusikoi borlottipavut tilavaan uunivuokaan, peitä tomaattikastikkella ja munakoisoviipaleilla. (Lisäsin pavut kastikkeen joukkoon ja kaadoin sekoitettuna vuokaan.)
6. Kuorrute: Vatkaa kulhossa jogurtti, munat, maito ja paprika. Kaada seos munakoison päälle ja siirrä sivuun 10 minuutiksi. Yhdistä kulhossa parmesaani sekä leivänmurut ja ripota vuoan päälle. Paista musakaa 45-60 minuuttia, tai kunnes se on läpeensä kuuma ja pinnalta ruskistunut.

Musakan ohje oli lähes mausteeton. Lisäsin suolaa ja pippuria, mutta lopputulos oli melko mauton. Munakoisoista ja munamaidosta tuli erillinen kerros vuoan pinnalle. Seuraavalla kerralla laittaisin puolet munakoisoista papukastikkeen väliin. Vuoan vetisyys oli oma syy, sillä en hauduttanut kastiketta riittävän pitkään.

Ei kommentteja: